Impresivne scene
144

Atina u plamenu! Skoro 100.000 navijača slavi prvi evropski trofej u nogometu

D. P.
Ludo slavlje u Grčkoj (Foto: Screenshot)
Ludo slavlje u Grčkoj (Foto: Screenshot)
Nogometaši Olympiakosa sinoć su osvojili svoj prvi evropski trofej u historiji, a nakon toga uslijedilo je ludo slavlje u glavnom grčkom gradu.

Gol Ayouba El Kaabija iz 116. minute u produžecima donio je Olympiakosu pobjedu i trofej Konferencijske lige protiv Fiorentine. Kako se finale igralo u Atini, navijačima Olympiakosa nije mnogo trebalo da se organizuju i pređu sa stadiona na atinske ulice kako bi nastala prava ludnica.

Tu su im se pridružili i navijači koji nisu imali priliku biti na stadionu pa tako grčki mediji pišu da je 100.000 navijača sinoć bilo na atinskim ulicama kako bi slavili trofej.

Internet je preplavljen ludim snimcima koji pokazuju da je Atina sinoć zaista bila u potpunosti u plamenu. Znajući mentalitet Grka i grčkih navijača, ne dovodi se u pitanje slavlje koje će trajati i narednih dana.

Za razliku od košarkaških klubova, koji su imali mnogo uspjeha u evropskim takmičenjima i nerijetko bili prvaci Evrope, ovo je prva titula za neki grčki klub u evropskim okvirima kada je u pitanju nogomet. Olympiakos je na to čekao 99 godina i postao prvi grčki klub s evropskim trofejem.

Za razliku od toga, nesretna Fiorentina drugi put zaredom izgubila je finale Konferencijske lige. Prošle godine savladao ih je West Ham golom u samoj završnici.