Prvi domaći test
88

Barbarez na vatrenom krštenju u Zenici, desetkovana Njemačka apsolutni favorit protiv Zmajeva

N. M.
Ilustracija: A. L./Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Ilustracija: A. L./Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras na Bilinom Polju nastavlja takmičenje u novoj sezoni Lige nacija, a na megdan Zmajevima stiže prvi favorit naše grupe - selekcija Njemačke.
Ova utakmica bit će posebna za selektora Zmajeva Sergeja Barbareza, koji će prvi put u toj ulozi biti na domaćem terenu, pošto je svoje prve četiri utakmice na klupi BiH vodio u gostima kod Engleske, Italije, Nizozemske i Mađarske.

Tražit će Barbarez i prvu selektorsku pobjedu na klupi BiH, ali jasno je da ga čeka vatreno krštenje i jedan od najtežih mogućih zadataka, pošto Zmajevima na megdan stiže snažna Njemačka, jedna od kvalitetnijih selekcija na svijetu.

No, iako je i dalje apsolutni favorit, Njemačka u Zenicu stiže značajno oslabljena jer su brojni nogometaši otkazali svoj dolazak na okupljanje reprezentacije selektoru Julianu Nagelsmannu, a najzvučnija imena bez kojih je ostao Elf su Jamal Musiala i Kai Havertz.

Od ranije je poznato da Nagelsmann ne može računati na golmana Marca Andrea Ter Stegena, kojeg će među stativama večeras zamijeniti golman Stuttgarta Alexander Nubel.

Problema s izostancima ima i naš nacionalni tim, pošto na okupljanje Zmajeva nije došao Amar Dedić, sjajni bek austrijskog Red Bull Salzburga, koji se povrijedio na posljednjoj utakmici svog tima u Bundesligi.

Selektor Barbarez je uoči utakmice govorio i o "provokacijama" njemačkih medija, koji su ga nazvali pokerašem koji je sjeo na selektorsku klupu.

"Uvijek će biti ovakvih i onakvih članaka. Ali, kada je realistično, uopće nemam problem s tim. Ako nam nije motivacija prisustvo novinara u velikom broju, pun stadion i sve ostalo, onda nemamo šta tražiti tu. Naravno, ovo je za mene nešto posebno na ličnom planu kao i za momke koji igraju u Njemačkoj, ali kada izađemo na teren postoji samo jedna reprezentacija i jedan grb", poručio je Barbarez.

U prošlosti su se BiH i Njemačka sastajale dva puta, a oba puta je bila riječ o prijateljskim utakmicama. Posljednju su ove selekcije igrale 2010. godine, u sklopu priprema Elfa za SP u Južnoafričkoj Republici, a Nijemci su tada slavili 3:1.

Tada su u Dortmundu strijelci za Elf bili Bastian Schweinsteiger (2x) i Philipp Lahm, dok je jedini gol za BiH postigao Edin Džeko.

Prethodno su se ove selekcije sastale i 2002. godine na Koševu, bilo je 1:1, a pogađali su Elvir Baljić i Carsen Jancker.

Lijep gest je uoči večerađnje utakmice napravio selektor Njemačke Julian Nagelsmann, koji se sjetio žrtava strašnih poplava u BiH prošle sedmice.

"Hvala vam na domaćinstvu i ljubaznosti koje ste nam ovdje pružili. Svjesni smo da se zemlja nalazi u jako teškoj situaciji, zbog toga nam je drago da vam možemo pružiti jednu lijepu večer i da vam vratimo osmijeh na lice, rekao je Nagelsmann.

Njemačka je u BiH stigla kao lider grupe 3 elitne divizije Lige nacija, pošto ima četiri boda iz prva dva kola, dok su Zmajevi trećeplasirani s jednim bodom.

Utakmica BiH - Njemačka igra se u od 20:45 sati na Bilinom Polju, direktan televizijski prijenos je na BHT1, a tekstualni ćete moći pratiti na portalu Klix.ba.