Odrađen i trening
124

Bašić ima velike probleme pred meč Želje u Evropi: Ipak sam pozitivan, imamo šta imamo

D. P.
Bašić nema sreće s povredama (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Plavom salonu stadiona Grbavica održana je konferencija za medije FK Željezničar uoči duela drugog pretkola Konferencijske lige protiv Neftci Bakua (Azerbejdžan).

Željezničar će sutra na svojoj Grbavici dočekati trećeplasiranu ekipu azerbejdžanske Premier lige, a tim povodom danas su se medijima obratili trener Plavih Nermin Bašić i prvotimac Sulejman Krpić.

Bašić je prvo prokomentarisao protivničku ekipu koju odnedavno predvodi zvijezda rumunskog nogometa i dugogodišnji član velikana poput Chelseaja, Intera i Juventusa, Adrian Mutu.

"Mislim da ne treba puno trošiti riječi o protivniku. Ozbiljna i trofejna ekipa, devet puta bila prvak i sedam puta osvojila kup. Imaju dosta turbulencija, ali to nas ne smije zavarati. Neke stvari mogu biti bolje, ali su tehnički i organizacijom perfektni. Imaju sedam ili osam reprezentativaca, a njihov hendikep je što su izgubili najboljeg napadača. Mi odavno nismo boljeg igrača skautirali, ako nije za liga petice, onda malo manji nivo. Njihov trener je veliko igračko ime i puno sam se raspitivao o njemu. Voli da igra nogomet i napada, spreman je promijeniti tri ili četiri formacije tokom utakmice, ali je imao malo vremena u ekipi i vidjet ćemo da li je spremio ekipu. Bez njega bili su neorganizovani i neke stvari je otklonio", započeo je Bašić.

Trener Bašić je u pripremi utakmice imao mnogo problema s povredama. Semir Štilić je definitivno otpao, Irfan Jašarević ima temperaturu, dok je upitan i stub odbrane Edin Cocalić, koji je doživio lakšu povredu u duelu protiv Dinamo Minska. Problema ima i s Hamzom Gasalom te Edinom Rustemovićem.

"Imamo velikih problema s igračkim kadrom i teško smo spremili igrače. Štilić će sigurno otpasti, a medicinska služba će se boriti za Gasala, Rustemovića, Cocalića i Jašarevića. Neću biti negativan, jako sam pozitivan, imamo što imamo. Želimo da u ovoj atmosferi, koju smo stvorili oko želje, da se borimo i damo sve od sebe za navijače", rekao je Bašić.

Trener Plavih nije želio preuzimati zasluge za prolaz u drugo pretkolo, već ističe da su igrači ti koji su donijeli uspjeh.

"Zaista, mrzim o sebi da pričam i ekipa je napravila rezultat. Ja sam servis ovoj ekipi. Koliko je bitno da se pripremimo za protivnika, bitno je i da mi budemo pravi na nivou, a to je moguće samo kada je ekipa prava. Ne bih sebe isticao, ekipa je odradila fenomenalan posao.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Medijima se obratio i napadač Sulejman Krpić, koji je postigao sjajan gol vrijedan prolaza protiv Dinamo Minska, a sada ističe da atmosfera ne može biti bolja u ekipi.

"Atmosfera u ekipi je, otkako sam se vratio, nikada nije bio nijedan problem. Pozitivno se razmišlja, a posebno kada je šef došao, donio je mnogo pozitivnih stvari. Što se tiče utakmice, Neftci je jako kvalitetna ekipa koja voli igrati nogomet. Mi smo se spremali, ono što je do nas. Mislim da moramo izaći i dati 200 posto svojih mogućnosti, slušati što šef traži. Idemo sutra na pobjedu i dat ćemo sve od sebe", rekao je Krpić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Plavi su nakon toga odradili i službeni trening, posljednji pred sutrašnji meč. Uprkos problemima s povredama, u timu vlada odlična atmosfera, a kako je to sve izgledalo, možete pogledati u našem videu pri vrhu ovog članka

Utakmica Željezničara i Neftcija zakazana je za sutra u 21 sat na stadionu Grbavica uz direktan TV prijenos u programu MY TV te tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.