Legenda bh. nogometa
139

Baždarević o susjedima: Plasman Srbije na SP nije iznenađenje, ali Hrvatska je i dalje lider u regionu

E. B.
Mehmed Baždarević (Foto: I. Š./Klix.ba)
Mehmed Baždarević (Foto: I. Š./Klix.ba)
Legendarni Mehmed Baždarević je oduševljen igrama Srbije u kvalifikacijama i smatra da može napraviti velike stvari u Kataru na Svjetskom prvenstvu.

"Drago mi je zbog Piksija i njegovih momaka, svaka im čast. Napravili su veliku stvar. I, iskren da budem, za mene ovo nije iznenađenje. Možda jeste iznenađenje da se pobijedi Portugal u Lisabonu, međutim, to nije onaj Portugal kojeg svi pamtimo. Ja sam od prvog dana, od prvog meča vidio da Srbija ima potencijal. Istina je da su se usput kockice slagale, da je bilo i malo sreće, ali to vam je nogomet. Kada bi se prije početka znalo ko će da pobijedi, niko ne bi gledao", rekao je za "Blic" iz Pariza Mehmed Baždarević.

Baždarević je dodao i da bi Dragan Stojković mogao biti i bolji trener nego što je bio igrač.

"Piksi je kao igrač bio veliki, bio je jedinstven, nije se plašio nikoga... Sada je na nekom potpuno drugačijem mjestu, ali jasno je da mu i pozicija selektora odgovara. Vidjet ćemo, pokazat će vrijeme, možda bude bolji trener nego što je bio igrač. Ja mu to i želim. Meni se sviđa kako igrate", rekao je Baždarević koji je uporedio Piksija sa Ivicom Osimom.

"Nemojte pogrešno da me razumijete, volio bih da Piksi nadmaši Osima. Za mene su oni različiti treneri, ali to ne znači da je jedan bolji, a drugi lošiji. Drugačiji su, drugo je vrijeme, drugačiji je nogomet. Piksijeva Srbija ima svoju glavu i svoj rep, svoju ličnu kartu. Neka tako i ostane", poručio je Baždarević koji je dodao kako Srbija ima dobre šanse na Svjetskom prvenstvu.

"Srbija sada ima 20 i više igrača za koje možemo da kažemo da su klasa. Ovdje sam imao sukob sa francuskim novinarima kada sam im rekao da samo Srbija ima tri kvalitetna špica kao i Trikolori: Mitrovića, Vlahovića i Jovića. To je rijetkost i blago. Ako nastavite ovim putem, ako nastavite da rastete i ako ostavite Piksija da radi svoj posao, vidim vas među osam u Kataru", rekao je popularni Meša.

Na pitanje da li je možda trenutak da Srbija od Hrvatske preuzme primat na Balkanu, Baždarević je dao iskren odgovor.

"Takvi smo mi na ovim prostorima, odmah bismo do kraja. Morate čvrsto da ostanete na nogama. Hrvatska je dugo radila da bi postala vicešampion svijeta. Nije se dogodilo preko noći. Imali su kontinuitet. Srbija to nije imala, nije ni moja Bosna i Hercegovina, ni druge države. Dobri ste, ali mislim da je prerano da se priča da ste bolji od Hrvatske", poručio je Baždarević.

Igrač koji mu se najviše dopada je Dušan Tadić.

"Sviđa mi se Tadić i njegovi mangupski potezi. Jednom loptom može da promijeni sve. Mali Sergej iz Lazija je takođe čudo, bit će igračina. O Kostiću se malo priča, ali je on čovjek zadatka. Pozadi imate Milenkovića i Pavlovića koji mogu da postanu veliki igrači. O napadačima sam već pričao", rekao je nekadašnji selektor BiH.