Financijske nedaće
23

Bivši bh. reprezentativac imao velike probleme u Kini: Plate kasnile, klub se kasnije i ugasio

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bosanskohercegovački defanzivac Samir Memišević je u razgovoru za BBC govorio o velikim problemima u kineskom nogometu.

Bivši defanzivac bijeljinskog Radnika je u Kinu stigao u zimu 2020. godine iz redova nizozemskong Groningena i tamo se zadržao tri godine.

Istakao je da je već u drugoj sezoni vidio da klub ima velikih problema sa financijama zbog čega je morao napustiti klub.

"U drugoj sezoni sam već pomislio da nešto nije u redu. Nakon nekoliko mjeseci su počeli financijski problemi, a onda su imali mnogo problema sa kineskim nogometašima jer im nisu davali platu nekoliko mjeseci te sam bio siguran da Hebei na kraju godine više neće postojati", rekao je Memišević koji je potom otišao na posudbu u redove Peking Guoana.

Hebei je ranije potpisao nogometaše poput Ezequiela Lavezzija, Javiera Mascherana i Gervinha, no sada je igrao s juniorima samo da preživi.

Neki zaposlenici koji su mjesecima bili bez plate su ponudili da rade bez plate jer se klub mučio sa plaćanjem svojih obaveza.

Ipak, sve je bilo uzalud jer se Hebei potpuno ugasio.

"Osjećam se loše zbog Hebeija i svega što se desilo jer su bili jedan od najvećih timova s gomilom novca i velikim imenima koje su dovodili", dodao je Memišević koji sada igra za Al-Nasr u Dubaiju te nastavio dalje.

"Sada su nestali, to je zaista tužno, ali to je nešto što se desilo mnogim kineskim klubovima. Vidio sam da su Guangzhou i Wuhan također ugašeni, to je zaista tužno. Nadam se da će kineski nogomet postati bolji jer zaista ulažu mnogo novca. Ipak, mislim da nikada neće biti kao što je bilo ranije".

Memišević je karijeru počeo u Slavenu iz Živinica, a još je igrao za tuzlansku Slobodu, Teleoptik, Bežaniju, bijeljinski Radnik, Groningen, Hebei, Peking Guoan te Al-Nasr čiji je i sada član.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je odigrao tri utakmice.