Ispoštovao dogovor
0

Bivši FIFA-in sudija priznao da Leu Messiju nije pokazao karton u zamjenu za dres

E. K.
Messi proslavlja pogodak u polufinalu Copa Americe protiv Meksika (Foto: EPA-EFE)
Messi proslavlja pogodak u polufinalu Copa Americe protiv Meksika (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnji FIFA-in udija Carlos Chandia je priznao da nije pokazao žuti karton Lionelu Messiju tokom polufinalne utakmice Copa Americe 2007. godine u zamjenu za njegov dres.

Chandia je otkrio da nije pokazao javnu opomenu argentinskom superstaru zbog koje bi propustio veliko finale Cope protiv Brazila.

Messiju je dozvoljeno da nastupi u finalnom meču šampionata Južne Amerike, ali ga je to koštalo njegovog dresa kojeg je nosio u polufinalu protiv Meksika.

Argentinci su slavili rezultatom 3:0, a golove su postigli Gabriel Heinze, Juan Roman Riquelme i sam Lionel Messi. Argentinčev nastup u finalu je osigurao pomenuti sudija Chandia, a sve je otkriveno dva mjeseca nakon što je Messi prošlog ljeta osvojio drugu Copa Americu s Argentinom.

Gaučosi su te 2007. godine igrali veliko finale protiv Brazila te su doživjeli poraz u finalu rezultatom 3:0, a uprkos porazu Messi je nagrađen kao najbolji mladi igrač prvenstva.

"Pravo niotkud Messi je igrao rukom na centru igrališta, nije bilo nikakve opasnosti po gol Argentinaca ili tako nešto tako da sam mu rekao da je ovo žuti karton kojeg mu neću pokazati, ali da će mi zauzvrat pokloniti dres", kazao je Chandia i dodao:

"Ostale su dvije i po minute do kraja susreta i rezultat je bio 3:0. Da sam mu pokazao žuti karton, ne bi igrao u velikom finalu Copa Americe".

Pomenuti arbitar je otkrio da je Messi ispoštovao dogovor i dao mu dres nakon utakmice.

"Došao je do mene nakon utakmice i poklonio mi dres. Htio je to uraditi dok smo još bili na terenu, ali ja sam rekao da to ne radi i da mi ga odnese u svlačionicu. Došao je s dresom i ostavio mi poklon kojeg nikad neću zaboraviti", završio je on.

Sada 37-godišnji Messi je zacementirao status najboljeg nogometaša svih vremena, a u dresu Argentine je postigao 109 golova uz 58 asistencija u 187 odigranih susreta.

Gaučosi su njim osvojili dvije Copa Americe kao i Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.