Dobio posao u UBS-u
1

Bivši golman Uniteda postao bankar, na novom poslu želi pomagati sportistima

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nekadašnji golman Manchester Uniteda Anders Lindegaard odlučio je okončati nogometnu karijeru i okrenuti se novim izazovima, a rukavice je o klin okačio ljeta 2023., sa 39 godina.

Posljednji angažman je imao u švedskom Helsingborgu, a engleski mediji sada pišu da je Lindegaard odlučio da postane bankar te je dobio posao u Globalnoj investicijskoj banci (UBS).

Kako je rekao Lindegaard, na novom poslu u banci će pokušavati da pomogne sportistima kako bi banka bolje razumjela njihove potrebe. Lindegaard nekadašnjim kolegama želi olakšati život u sferi finansija.

"Novi počeci, novi posao, nova karijera. Moja uloga je pomoći banci da bolje razumije uspješne sportiste i pružiti im značajnu i vrijednu uslugu. Uvijek ću biti sportista po prirodi. Pomaganje drugim sportistima u kretanju kroz njihove sportske avanture čini mi se prirodnim i značajnim", rekao je Lindegaard.

Objasnio je da je uvijek želio ostati u nogometu nakon karijere, ali nije želio raditi posao na terenu. Ovakav rasplet situacije se stoga čini kao idealan za Danca.

"Na taj način vidim sebe i svoju ulogu kao zaposlenika UBS-a, ali radim za sportiste. Za mene lično ovo je početak drugačije karijere. Uvijek sam želio ostati u nogometu, ali nisam htio raditi na terenu", istakao je golman.

Lindegaard je ponikao u danskom Odenseu, a kasnije je nosio i dresove Koldinga, Odensea i norveškog Aalesunda, iz kojeg 2009. godine za pet miliona eura prelazi u Manchester United.

Iako nije igrao zapaženu ulogu u timu koji je vodio Alex Ferguson, Lindegaard je s Đavolima stigao do dvije titule prvaka Engleske, a kasnije je još igrao za WBA, Preston, Burnley i pomenuti Helsingborg, u kojem je i završio karijeru.