Ima i bh. državljanstvo
30

Bivši golman Zrinjskog ostvario transfer karijere, potvrdio da isključivo želi dres Hrvatske

H. H.
Dinko Horkaš (Foto: Klix.ba)
Dinko Horkaš (Foto: Klix.ba)
Bivši golman Zrinjskog Dinko Horkaš (25) novi je golman španskog prvoligaša Las Palmasa. S klubom iz La Lige potpisao je ugovor do ljeta 2028. godine, a za Index.hr je govorio o transferu karijere.

Do sada je bio član bugarskog Lokomotiva iz Plovdiva, u kojem je upisao 52 nastupa te 20 puta sačuvao mrežu netaknutom.

U Bugarsku je otišao u ljeto 2022. godine, kada je napustio svoj matični klub Dinamo. Za aktualne prvake Hrvatske nije nikada upisao službeni nastup iako je u klubu proveo ukupno 11 godina.

Tokom u Dinamu odlazio je na posudbe u Zrinjski, Posušje i Varaždin. Proglašen je najboljim golmanom bugarske lige za 2023. godinu, a o transferu u Las Palmas kazao je:

"Nisam mislio da ću iz bugarske lige otići direktno u La Ligu, ali to je nogomet. Samo treba vjerovati u sebe i sve će se posložiti prije ili kasnije. Ključnu ulogu u ovom transferu je imao moj agent, koji je pozvao šefa skauta Branka Milovanovića, desnu ruku predsjednika Las Palmasa Miguela Angela Ramireza, na utakmicu u Plovdiv protiv CSKA. Ja za to da su me gledali nisam ni znao dok nisam potpisao.

Tek onda mi je agent sve rekao o tome što se odvijalo u pozadini transfera. Od te utakmice u listopadu prošle godine do travnja ove godine moj agent je bio na sastancima i pregovarao o svemu. Meni ništa nije govorio jer mi imamo takav odnos, da mi ne govori za opcije dok nemamo realnu ponudu. Imao sam ponude iz Škotske, Kipra, Poljske i još nekih država, ali agent mi je govorio da budem strpljiv. Upozorio me da će me Lokomotiv možda staviti i na klupu dok čekamo, ali da će sve doći na svoje kad bude vrijeme.

Nisam očekivao ovakav transfer bez obzira na to koliko ja vjerujem u svoje kvalitete, ali, eto, posložilo se onako kako sam oduvijek sanjao, a to je da igram u La Ligi. Što se tiče dojmova i uvjeta, to je skroz na drugom nivou u odnosu na Lokomotiv. Dok sam bio u Dinamu, isto je bio visok nivo, ali ovo je ipak razina više, od kampa za trening i svega što imaju u sklopu njega do stadiona, koji je baš top. Oduševio sam se kada su mi rekli da ima kapacitet od 32.000 gledatelja, a imaju 29.000 pretplatnika", rekao je Horkaš za Index.hr.

Horkaš je jednom nastupio za U-21 reprezentaciju Hrvatske, a ima i državljanstvo BiH.

"San svakog nogometaša je reprezentacija, ali ne želim se gurati, nego prvo u klubu dokazati i igrama skrenuti pažnju na sebe. Što se tiče državljanstva BiH, to sam uzeo kada sam otišao na posudbu u Zrinjski da ne budem u kvoti stranca. Nikad nisam razmišljao o njihovoj reprezentaciji, jer sam Hrvat i igranje za reprezentaciju je sveto i posebno te bih volio igrati samo za Hrvatsku", kazao je Horkaš.

Horkaš je za Zrinjski skupio devet nastupa tokom 2020. godine, a potom je drugi dio polusezone 2021/2022. branio za Posušje na ukupno 13 ligaških utakmica.