Ima pravo nastupa za BiH
1

Bivši golman Zrinjskog sjajno odbranio penal na debiju u španskoj La Ligi

H. H.
Trenutak kada je Horkaš sjajno zaustavio udarac Baene s bijele tačke (Foto: EPA-EFE)
Trenutak kada je Horkaš sjajno zaustavio udarac Baene s bijele tačke (Foto: EPA-EFE)
Bivši golman Zrinjskog Dinko Horkaš (25) imao je odličan debi u redovima španskog prvoligaša Las Palmasa. Iako je njegov tim poražen od Villarrela 3:1 u 8. kolu La Lige, Horkaš će dugo pamtiti odbranjeni jedanaesterac.

Horkaš je s klubom iz La Lige potpisao ugovor do ljeta 2028. godine, a sada je dočekao i debi.

Villarreal je poveo u 45. minuti golom Nicolasa Pepea, no Fabio Silva je izjednačio odmah na početku drugog poluvremena u 47. minuti. Domaćin je mogao ponovno povesti u 51. minuti, ali je Alex Baena promašio penal, koji je sjajno obranio Dinko Horkaš.

Ipak, Thierno Barry u 84. i Baena sedmoj minuti sudijske nadoknade donijeli su trijumf Žutoj podmornici.

Horkaš je do sada bio član bugarskog Lokomotiva iz Plovdiva, u kojem je upisao 52 nastupa te 20 puta sačuvao mrežu netaknutom.

U Bugarsku je otišao u ljeto 2022. godine, kada je napustio svoj matični klub Dinamo. Za aktualne prvake Hrvatske nije nikada upisao službeni nastup iako je u klubu proveo ukupno 11 godina.

Tokom u Dinamu odlazio je na posudbe u Zrinjski, Posušje i Varaždin. Proglašen je najboljim golmanom bugarske lige za 2023. godinu.

Horkaš je jednom nastupio za U-21 reprezentaciju Hrvatske, a ima i državljanstvo BiH.

"San svakog nogometaša je reprezentacija, ali ne želim se gurati, nego prvo u klubu dokazati i igrama skrenuti pažnju na sebe. Što se tiče državljanstva BiH, to sam uzeo kada sam otišao na posudbu u Zrinjski da ne budem u kvoti stranca. Nikad nisam razmišljao o njihovoj reprezentaciji, jer sam Hrvat i igranje za reprezentaciju je sveto i posebno te bih volio igrati samo za Hrvatsku", kazao je Horkaš, koji uprkos tome ima pravo nastupa za BiH i svakako da ova priča nije završena.

Horkaš je za Zrinjski skupio devet nastupa tokom 2020. godine, a potom je drugi dio polusezone 2021/2022. branio za Posušje na ukupno 13 ligaških utakmica.