Sasuo im istinu u lice
861

Bivši igrač Aston Ville izraelski teror u Gazi nazvao genocidom, klub ga odmah suspendovao

S. G.
El Ghazi (u sredini) dok je nastupao za Aston Villu
El Ghazi (u sredini) dok je nastupao za Aston Villu
Nizozemski nogometaš i trenutni član Mainza Anwar El Ghazi suspendovan je od strane svog kluba zbog toga što je stao na stranu Palestine te nakon nazovanja izraleskog terora u Gazi genocidom.
Sjajni 28-godišnji ofanzivni veznjak u ponedeljak večer je na svom Instagram storyju napisao status u kojem je pružio nedvosmislenu podršku Palestini u ovim teškim vremenima.

Iako nije napisao ništa sporno, njemački bundesligaš ga je odlučio osloboditi svih obaveza i suspendovati do daljnjeg.

"Ovo nije rat. Kad jedna strana drugoj ukine vodu, hranu i struju onda to nije rat. Kad jedna strana ima nuklearno oružje, to nije rat. Kad se jedna strana finansira milijardama dolara, onda to nije rat. Kada jedna strana koristi AI slike za širenje dezinformacija o drugoj, onda to nije rat. Kada društvene mreže cenzurišu sadržaj jedne strane, a ne druge, onda to nije rat. Ovo nije sukob i nije rat. Ovo je genocid i masovno uništenje i svjedoci smo da se to događa uživo. Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna!", napisao je bivši igrač Aston Ville.

Nizozemac je potom obrisao ovu objavu, ali to ga nije spasilo suspenzije svog trenutnog kluba.

"El Ghazi je zauzeo stav o tekućem sukobu na Bliskom istoku koji je klub smatrao neprihvatljivim. Prije donošenja ove odluke, klub i igrač su se uključili u detaljnu raspravu. Mainz 05 poštuje činjenicu da postoje različite perspektive o desetljećima dugom, složenom sukobu na Bliskom istoku. Međutim, klub se ograđuje od sadržaja dotične objave na društvenim mrežama jer nije u skladu s vrijednostima kluba", poručuju iz redova bundesligaša.

Očigledno da je u zapadnom svijetu problem kada javna osoba pruži podršku Palestini i iznese činjenice o očiglednom teroru koji trpi ovaj narod na svojoj zemlji.

To je na svojoj koži nedavno osjetio i nogometaš Bayerna Noussair Mazraoui koji je također podržao Palestinu, nakon čega su pojedini njemački političari zatražili da ga se protjera iz zemlje

S druge strane, izraelski golman koji nosi dres Bavaraca Daniel Peretz pružio je podršku svojoj zemlji, ali to nikom nije bilo problematično.