Treće pretkolo EL
96

Borac s igračem manje doživio minimalan poraz na Farskim Otocima

N. K.
Foto: Screenshot
Foto: FK Borac
Nogometaši Klaksvika pobijedili su u Torshavnu u prvoj utakmici trećeg pretkola Evropske lige ekipu Borca rezultatom 2:1 te su tako stekli minimalnu prednost uoči revanša koji će se igrati u Banjoj Luci.

Susret je odlično počeo po Klaksvik koji je poveo već u desetoj minuti golom Klettskarda nakon katastrofalne greške Kvržića. Borac je izjednačio nakon pola sata igre i to komičnim autogolom Jensena nakon povratnog pasa Lukića.

Samo dvije minute kasnije šok za Borac budući da je Herrera dobio direktan crveni karton nakon što je žestoko startovao na rivala. Domaći su to kaznili već tri minute kasnije. Odemarksbakken se odlično snašao u šesnaestercu Borca i zatresao mrežu za 2:1, što je bio i rezultat prvog poluvremena.

Znatno lošije igralo se u nastavku utakmice gdje je Klaksvik imao prividnu inicijativu, ali su jalovo napadali protiv odlično postavljene odbrane Borca. Do kraja utakmice više nije bilo promjena pa su obje ekipe mogle biti zadovoljne na osnovu svega što se dešavalo.

Revanš između Borca i Klaksvika igra se narednog četvrtka u Banjoj Luci.

Rezultat i strijelci:

Klaksvik - Borac 2:1 (Klettskard 10', Odemarksbakken 36' - Jensen ag. 31')

Utakmica iz minute u minutu:

90+7' - Gotova je utakmica! Klaksvik je slavio rezultatom 2:1!

90' - Igrat će se još šest minuta sudijske nadoknade.

88' - Napravljena je nova izmjena kod Klaksvika. Odemarksbakken će izaći, a ući će Petersen.

82' - Žižović pravi još jednu promjenu. Kulašin je izašao, a umjesto njega je ušao Hrelja.

79' - Žuti karton za Šiškovskog. Borac se odlično brani, ne uspijeva Klaksvik da dođe do zrele prilike u drugom poluvremenu.

77' - Dvostruka izmjena u Klaksviku. Izašli su Joensen i Hansson, a ušli su Pavlović i Williams.

68' - Žižović pravi dvostruku izmjenu. Pihler i Čavić su ušli u igru umjesto Skorupa i Srečkovića.

65' - Dosta se grublje igra u nastavku, sada je javnu opomenu dobio Joensen.

60' - Znatno lošije drugo poluvrijeme u kojem Klaksvik ima inicijativu, ali jalovo napada protiv dobre odbrane Banjalučana.

56' - Žuti karton sada za Lukića koji je bio nezadovoljan sudijskom odlukom.

51' - Klaksvik pokazuje na početku drugog poluvremena ambiciju da pokuša iskoristiti igrača više i dođe do trećeg pogotka.

49' - Prvi žuti karton za Klaksvik, a dobio ga je Yambere.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

Foto: FK Borac
Foto: FK Borac

45+3' - Gotovo je prvo poluvrijeme!

45' - Igrat će se još dvije minute sudijske nadoknade prvog poluvremena.

42' - Kakva prilika za Borac! Nakon slobodnog udarca s lijeve strane, nastala je velika gužva u šesnaestercu. Na kraju je Grahovac šutirao, ali je pogodio prečku pa je ostalo 2:1 za domaće.

37' - Oba trenera su napravili izmjene. Kod Borca je izašao Savić, a ušao Vukčević, dok je kod Klaksvika ušao Peterson umjesto Vatnsdala.

36' - GOOOOOL! Klaksvik ponovo vodi, a strijelac je Odemarksbakkena! Frederiksberg je lukavo izveo slobodni udarac, a lopta je došla do Odemarksbakkena koji se dobro snalazi i matira Šiškovskog za novo vodstvo Farana.

Foto: KÍ - Klaksvíkar Ítóttarfelag
Foto: KÍ - Klaksvíkar Ítóttarfelag

35' - Crveni karton za Herreru! Sudija Berka nije imao dilemu nakon što je pogledao snimku putem VAR-a. Grub start nije ostao nekažnjen i Borca će igrati sa igračem manje.

34' - Herrera je dobio žuti karton nakon oštrog starta, a sudija će gledati VAr zbog mogućeg i crvenog kartona.

30' - GOOOOOL! Borac je izjednačio nakon bizarnog autogola! Lukić je pobjegao odbrani Klaksvika, a onda je zaobišao i golmana. Potom je odigrao povratnu loptu, a nakon što se ona odbila od dva domaća igrača, na kraju je udarila i golmana Jensena i završila u golu.

27' - Borac je još uvijek bez šuta prema golmanu Klaksvika, dok su domaći imali pet pokušaja. I u posjedu lopte dominiraju Farani sa 72 posto.

20' - Prvi put je Borac zaprijetio preko Lukića, ali daleko je to od ozbiljne situacije pred golom domaćina.

17' - Igra se malo primila nakon uraganskog početka Farana, a još uvijek ništa nismo vidjeli u ofanzivi od Borca na večerašnjem susretu.

10' - GOOOOOL! Klaksvik vodi 1:0, a strijelac je Klettskard! Farani su uspjeli krunisati sjajan početak i smušenost u ekipi Borca koja se najbolje oslikala u katastrofalnoj greški iskusnog Kvržića koji je loše glavom vratio golmanu, a uporni Klettskard je to iskoristio i doveo domaće u vodstvo.

Foto: KÍ - Klaksvíkar Ítóttarfelag
Foto: KÍ - Klaksvíkar Ítóttarfelag

5' - Nova velika šansa za Farane! Nakon ubačenog kornera ponovo je upućen dobar udarac ka golu Borca, ali je Šiškovski ponovo briljantno intervenisao i sačuvao svoju mrežu. Ovaj put je šutirao Danielsen.

4' - Kakva prilika za Klaskvik! Odlično su krenuli domaći i već u četvrtoj minuti imali veliku priliku. Nakon ubacivanja s lijeve strane, Frederiksberg je šutirao, ali je Šiškovski odbranio i u pomoć stative spasio borac.

1' - Počela je utakmica na Farskim Otocima.

Foto: FK Borac
Foto: FK Borac

18:55 - Glavni sudija večerašnjeg duela je Ondrej Berka iz Češke. Sve je spremno za početka utakmice.

18:50 - Za razliku od Borca koji je odgodio prva tri kola Wwin lige BiH zbog obaveza u Evropi, Farani su prije četiri dana odigrali utakmicu u svom prvenstvu u kojem su ostvarili gostujuću pobjedu rezultatom 4:0.

18:45 - Na identičan način kao Borac i Klaksvik dospio u treće pretkolo Evropske lige. Prvo su eliminisali Differdange, a onda ih je iz Lige prvaka izbacio Malmo u drugom pretkolu.

18:40 - Borac je do trećeg pretkola Evropske lige došao nakon nastupa u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Prvo su prošli albansku Egnatiju u prvom pretkolu, a porazom od PAOK-a u drugom automatski su prebačeni u treće pretkolo Evropske lige.

18:35 - Stigli su i sastavi. Trener Borca Mladen Žižović se odlučio za formaciju 4-2-3-1. U prvom sastavu su: Šiškovski, Herrera, Carolina, Meijers, Kvržić, Skorup, Grahovac, Srečković, Savić, Kulašin i Lukić.

Za Klaskvik će večeras početi: Jensen, Berntsson, Yambere, Vatnsdal, Da Silva, Hansson, Joensen, Danielse, Odemarksbakken, Klettskard i Frederiksberg.

18:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos prve utakmice trećeg pretkola Evropske lige između Klaskvika i Borca. Susret se igra stadionu Tórsvøllur u Torshavnu s početkom u 19:00 sati.