1. kolo KL
33

Borac večeras nakon 35 godina igra prvu utakmicu u glavnom žrijebu evropskog takmičenja

E. B.
Foto: FK Borac
Foto: FK Borac
Nogometaši Borca će večeras na Gradskom stadionu u Banjoj Luci u okviru prvog kola Konferencijske lige dočekati grčki Panathinaikos.

Banjalučanima će ovo biti prva utakmica nakon 35 u glavnom žrijebu nekog od evropskih takmičenja.

Posljednji put Banjalučani su Evropu igrali u sezoni 1988/1989 kada su nastupali u Kupu pobjednika kupova, no ispali su veću prvom kolu od sovjetskog Metalista iz Harkiva.

Od tada su igrali samo kvalifikacije za evropska takmičenja, a ove godine su se konačno domogli glavnog dijela eurokupa, i to Konferencijske lige.

U prvom pretkolu Lige prvaka Borac je izbacio albansku Egnatiju, da bi potom ispao od PAOK-a i nastavio takmičenje u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Tamo je savladao KI Klaksvik, a potom u play-offu ispao od Ferencvaroša, što je značilo da će ove sezone igrati u grupnoj fazi Konferencijske lige.

Borčevi protivnici, osim Panathinaikosa, će biti LASK (Austrija), APOEL (Kipar), Omonia (Kipar), Shamrock (Irska) i Vikingur (Island).

Uoči večerašnjeg historijskog susreta trener Mladen Žižović je poručio kako se nadaju iznenađenju protiv velikog favorita.

"Tražit ćemo svoju šansu. Ne želimo stati ovdje, već napraviti još jedno iznenađenje, a prije svega da se odupremo Panathinaikosu i pokažemo da se možemo nositi sa još jednim grčkim gigantom. Bili smo ravnopravni sa PAOK-om u obje utakmice i to želimo da iskoristimo u pripremama za ovu utakmicu. U dobrom smo okruženju, ne moramo ništa da radimo, ali želimo da uživamo u ovoj igri", rekao je Mladen Žižović, šef stručnog štaba Borca uoči večerašnjeg susreta i dodao:

"Pozivam navijače da nam pomognu. Klub se voli i kada gubi i kada pobjeđuje, i kada je loše i kada je lijepo. Ovi momci zaslužuju podršku", rekao je Žižović.

Susret Borac - Panathinaikos se igra na Gradskom stadionu u Banjoj Luci u četvrtak s početkom u 21 sat uz direktan televizijski prijenos na Arena Sportu, te tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.