Šampioni Albanije
34

Borčev rival je ove sezone doživio tragediju, na terenu mu preminuo najbolji igrač

N. M.
Foto: KF Egnatia
Foto: KF Egnatia
Nogometaši banjalučkog Borca će ovog ljeta u evropsku avanturu krenuti duelom protiv albanske Egnatije u prvom pretkolu Lige prvaka.
Radi se o šampionu Albanije, koji je do tog podviga prvi put u historiji kluba stigao ove godine, a titula je Egnatiji pripala iako je imala jednak broj bodova kao Partizani (63).

Egnatia se okitila šampionskom krunom zbog boljeg međusobnog omjera u duelima s Partizanijem tokom sezone, koju je nažalost za ovaj klub obilježila i velika tragedija.

Naime, u novembru je, upravo tokom utakmice s Partizanijem, na terenu kolabirao Raphael Dwamena, ubjedljivo najbolji igrač Egnatije, koji je potom i preminuo.

Imao je Dwamena samo 28 godina, skupio je i osam nastupa za reprezentaciju Gane, a njegova smrt šokirala je nogometni svijet.

Šokantni detalji o njegovoj smrti isplivali su nakon svega, pošto je menadžer Philip Degen podijelio s javnošću potpuno nevjerovatne detalje.

Naime, Dwamenu su srčani problemi pratili godinama unazad, upravo je zbog njih pao na ljekarskim pregledima pred transfer u Brighton, koji je trebao biti ključni iskorak za Ganca.

Degen je otkrio da je Dwameni nakon toga ugrađen defibrilator, isti onakav kakav ima Christian Eriksen, ali ga je napadač na svoju odgovornost odstranio!

"Svi su mu govorili da odustane od nogometa. Volim Dwamenu kao svog sina, bio je divna osoba, ali jednostavno, on nije želio doći sebi. Imao je mnogo opcija da ostane u nogometu, mogao je postati menadžer ili nogometni ambasador. Molili smo ga da prestane jer mu je srce bilo sve slabije i slabije. U sebi je nosio tempiranu bombu", rekao je Degen o Dwameni.

Dwamena je rekao da nevjeruje u tehnologiju i da se uzda samo u Boga.

"Ukoliko umrem, to je Božja volja. Nema me i to je to. Zaboravljen. Ljudi će biti tužni nekoliko sati, možda i nekoliko sedmica, ali će preboljeti i krenuti dalje. Ne živim svoj život da bih zadovoljio druge. Samo Boga", rekao je Dwamena tokom 2022. godine u intervjuu za Neue Zürcher Zeitung u Švicarskoj.

Dwamena je na prvih 11 utakmica sezone postigao 9 golova i uprkos činjenici da je preminuo u novembru, ostao je najbolji strijelac ekipe u nedavno okončanoj sezoni.

S obzirom da je Borac bio nositelj u današnjem žrijebu, možemo ga smatrati favoritom u dvomeču s Albancima, ali definitivno prvak BiH nije imao ni sreće jer je Egnatia najteži rival kojeg je mogao dobiti.

Tržišna vrijednost Egnatije se na Transfermarktu procjenjuje na 5 miliona eura, što je 2,4 miliona eura manje od Borca.

Sada je najbolji igrač Egnatije vezista Arbin Zejnullai, bivši reprezentativac Albanije, koji je ove sezone upisao 6 golova i 3 asistencije.

Prvi meč Borca i Egnatije igra se 9. ili 10. jula u Banjoj Luci, dok je revanš sedam dana poslije u Albaniji.