Finale Lige prvaka
19

Tok utakmice: Borussia - Real 0:2

D. P.
Posljednja utakmica klupske sezone u Evropi (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Najvažnijom utakmicom u evropskom nogometu spuštena je zavjesa na sjajnu sezonu, a za evropski tron borili su se Borussia Dortmund i Real Madrid. Utakmicu u direktnom tekstualnom prijenosu mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice! Real je 15. put prvak Evrope nakon što je rezultatom 2:0 slavio protiv Dortmunda.

90+3' - Sprema se šampanjac, polako se Realovo ime gravira na trofeju Lige prvaka. Stotinjak sekundi nas dijeli od 15. titule prvaka Evrope koja završava u rukama Kraljevskog kluba.

90' - Pet minuta sudijske nadoknade.

87' - Poništen gol Dortmundu. Fullkrug je proslavio pogodak, ali je evidentno bio u ofsajdu pa su Slovenci donijeli dobru odluku.

85' - Kraj klupske karijere za Kroosa! Izlazi iz igre, a umjesto njega tu je Modrić. Veliki aplauzi za legendu svjetskog nogometa.

83' - GOOOL! Ovo se dalo i pretpostaviti nakon svega što smo vidjeli u posljednjih desetak minuta. Vinicius pogađa za 2:0 i čini se da je sada sve gotovo.

81' - Camavinga s dvadesetak metara, Kobel brani. Dortmund se raspao u potpunosti.

80' - Kroos ponovo divno šutira iz slobodnog udarca, ali je golman Kobel bio spreman i ponovo mu je odbranio šut.

77' - Bellingham promašio šansu da osigura titulu! Prihvatio je loptu na šest metara od gola Borussije, ali su dvojica igrača Dortmunda uklizala zajedno u posljednji čas i izblokirali loptu u korner.

74' - GOOOOOL! Carvajal pogađa glavom nakon kornera za vodstvo Reala. Sjajno je reagovao nakon Kroosovog ubačaja i u potpunosti kaznio promašaje Dortmunda.

72' - Terzić prvi reaguje danas i s klupe uvodi Reusa umjesto Adeyemija.

69' - Zamalo gol za Real! Ubačaj Viniciusa prozujao je pored gola Reala, a milimetri su dijelili Bellinghama da je glavom provede u mrežu Borussije.

66' - Na tribinama Wembleya je i prvi čovjek Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković kojeg očekuje i duel Engleska - BIH u ponedjeljak.

62' - Fantastična prilika za Fullkruga, ali je Courtois spasio Real. Odbranio je njegov udarac glavom dok je napadač Dortmunda bio neometan.

57' - Najbolja šansa za Real! Carvajal je uhvatio volej na desnoj strani s vrha peterca, ali su Maatsen i Kobel zajedničkim snagama ukrotili udarac.

56' - Lopta je u ovim trenucima više u nogama igrača Reala, što nije bio slučaj u prvom poluvremenu. Da li je to naznaka drugačijeg izgleda utakmice za razliku od onoga što smo gledali na početku.

49' - Šansa za Real nakon kornera, ali udarac Carvajala glavom odlazi preko gola.

49'- Sjajan udarac Kroosa iz slobodnog udarca. Lopta je išla u same rašlje, ali je Kobel odbranio.

48' - Vinicius je izborio prekršaj u vrlo opasnoj zoni za Real.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nedostaju nam samo golovi, a nadamo se da će ih drugi dio igre i donijeti.

Poluvrijeme na Wembleyu, Dortmund ima za čime da žali jer su stvorili četiri ili pet velikih prilika za razliku od bezopasnog Reala.

45' - Četiri minute sudijske nadoknade prvog dijela.

43' - Još jedan žuti karton za igrače Dortmunda zbog prigovora. Ovoga puta Vinčić je pokazao javnu opomenu Sabitzeru.

41' - Evo nove prilike za Borussiju. Sabitzer silovito šutira s distance, a Courtois odbija u korner.

40' - Žuti kartno za Schlotterbecka zbog prigovora i žestoke reakcije.

38' - Mirniji dio igre sada. Borussia je imala četiri velike šanse i pravo je čudo kako nije došla do vodstva, a sada se igra u potpunosti smirila.

34' - Vinicius je u želji da dođe do lopte uklizao golmanu Kobelu i oborio ga, a zbog žestokog faula dobio je žuti karton.

31' - Tražili su Nijemci penal nakon što je zaustavljen prodorni Adeyemi, ali se sudija Vinčić nije oglasio.

28' - Sada Adeyemi u još jednoj velikoj šansi za Dortmund. Izašao je sam pred Courtoisa po lijevoj strani, ali belgijski golman prvom dobrom intervencijom spašava svoj klub.

24'- Stativa za Dortmund! Fullkrug je izašao sam pred Courtoisa i matirao ga, ali je lopta pogodila stativu. Dortmund znatno bolji u dosadašnjem dijelu utakmice.

23' - Novi sjajan napad Dortmunda, intervenisala je odbrana Reala nakon povratne lopte za Adeyemija.

21' - Kakva šansa za Dortmund! Adeyemi je izašao sam pred Courtoisa nakon dodavanja Hummelsa, zaobišao je golmana Reala, ali se odbrana uspjela vratiti i intervenisati.

15' - Sada prijetnja na drugoj strani, Vinicius je pokušao udarcem s vrha šesnaesterca, ali ponovo pored gola. Utakmica se konačno "rasplamsala".

13' - Velika šansa za Borussiju. Brandt je dobio povratnu loptu na vrh peterca, ali je šutirao loše i pored gola Reala.

12' - Prvi šut na utakmici. Valverde je šutirao s distance, ali lopta odlazi visoko preko gola. Ipak, pišemo prvu prijetnju večeras.

7' - Nema uzbuđenja na otvaranju utakmice. Nešto više je lopta u nogama igrača Reala, ali to je ono što smo i očekivali.

3' - Utakmica je nastavljena nakon nešto više od dvije minute pauze. Fan koji je utrčao na teren je udaljen sa stadiona.

1' - Počela je utakmica, a prvim sudijskim zviždukom jedan navijač je utrčao na teren i odmah je prekinuo. Cilj mu je fotografisati se s nekim od igrača, ali se sasvim sigurno neće dobro provesti i utakmica će za njega uskoro biti završena.

20:56 - Igrači su izašli na teren, svečano je izvedena himna Lige prvaka i finale će uskoro početi. Atmosfera je fantastična, a navijači oba tima pripremili su po koreografiju na suprotnim tribinama.

20:50 - Počeo je muzički show koji će nas uvesti u finale Lige prvaka. Lenny Kravitz je bio zadužen za taj dio programa.

20:45 - Uvjeti za igrače oba tima su sjajni, pravi nogometni. Trenutno je 18 stepeni u Londonu, a tribine na Wembleyu su već ispunjene do samog kraja.

20:41 - Ekipa iz našeg regiona dobila je veliku čast da dijeli pravdu na finalnoj utakmici Lige prvaka. Glavni sudija je Slavko Vinčić iz Slovenije s pomoćnicima Andražom Kovačićem i Tomažom Klačnikom. U VAR sobi sjedit će Francuz Francois Letexier i Slovenac Nejc Kajtazović.

20:33 - Toni Kroos večeras igra posljednju klupsku utakmicu u karijeri, a nakon finala Lige prvaka ostaje mu još da odigra Evropsko prvenstvo s reprezentacijom Njemačke. Bit će to poseban duel za jednog od najboljih veznih nogometaša svih vremena.

20:26 - Svi problemi su ostali iza igrača i nogometaši su se pojavili na zagrijavanju. Velike ovacije dobio je Toni Kroos po izlasku na teren Wembleya.

20:10 - Finale Lige prvaka izazvalo je pravi kolaps u gradskom saobraćaju Londona. Iako se londonskom podzemnom željeznicom dnevno vozi više od tri miliona ljudi, sve se "urušilo" zbog finala Lige prvaka.

Najstarijom podzemnom željeznicom na svijetu navijači Reala i Dortmunda krenuli su na utakmicu, a to je stvorilo gužve i paraliziralo saobraćaj u glavnom britanskom gradu.

Još jedna zanimljiva scena dogodila se u saobraćaju. Naime, policija je na autoputu zaustavila dva autobusa s nogometašima Borussije Dortmund i zadržala ih dvadesetak minuta, sve dok autobusi s igračima Real Madrida nisu stigli na stadion Wembley. Dva tima su se dogovorila da Realovi autobusi stignu prvi na stadion.

20:00 - Večerašnje finale je 15. zvanična međusobna utakmica ove dvije ekipe, a sve su odigrane u Ligi prvaka. Real Madrid ima šest pobjeda, pet puta je završeno neriješenim rezultatom, dok je Dortmund slavio u preostale tri utakmice.

20:00 - Od ranih jutarnjih sati ulice Londona ispunjene su navijačima. Iako su tu i desetine hiljada onih koji će bodriti Real Madrid, čini se kao da je žuta boja preplavila prostore oko Wembleya te će Borussia sigurno imati frenetičniju podršku s tribina.

20:00 - Poznati su sastavi za večerašnji duel. Carlo Ancelotti se odlučio za provjerene "ratnike", s tim što je Luku Modrića ostavio na klupi te umjesto golmana Andrija Lunina između stativa priliku pružio oporavljenom Thibautu Courtoisu.

Real Madrid: Courtois, Carvajal, Rudiger, Nacho, Mendy, Valverde, Camavinga, Kroos, Bellingham, Rodrygo i Vinicius.

Na klupi su: Lunin, Kepa, Militao, Alaba, Modrić, Joselu, Vazquez, Tchouameni, Ceballos, Garcia, Brahim Diaz i Arda Guller.

Borussia Dortmund: Kobel, Schlotterbeck, Hummels, Brandt, Maatsen, Ryerson, Emre Can, Adeyemi, Sabitzer, Sancho i Fullkrug.

Na klupi su: Meyer, Lotka, Ozcan, Nmecha, Haller, Reus, Wolf, Moukoko, Malen, Sule, Watjen i Bynoe-Gittens.

20:00 - Real Madrid važi za favorita u borbi za svoju 15. titulu evropskog prvaka. S druge strane, Dortmund ima jednu i učinit će sve kako bi još jednom slavio u najvećoj utakmici klupskog nogometa. Nijemci su već rušili favorite u ovoj sezoni Lige prvaka i svi u klubu vjeruju da mogu savladati i Real.

20:00 - Kako to i dolikuje najvećoj utakmici evropskog nogometa, igrat će se i na najkultnijem i najvećem modernom evropskom stadionu Wembleyu pred 90.000 navijača.

20:00 - Cijela sezona Lige prvaka stala je u jedan meč. Dobro došli u tekstualni prijenos utakmice finala Lige prvaka između Borussije Dortmund i Real Madrida. Utakmica na Wembleyu počinje u 21 sat.