"Pomalo neugodno"
144

Brazilski igrač je prvi žestoko kritikovao klima-uređaje na SP-u u Kataru: Nije samo stvar u meni

K. H.
Nogometaši Brazila na Svjetskom prvenstvu u Kataru (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Brazila na Svjetskom prvenstvu u Kataru (Foto: EPA-EFE)
Brazilski nogometaš Antony osudio je korištenje klima-uređaja na stadionima tokom trajanja utakmica Svjetskog prvenstva u Kataru, rekavši da je zbog toga bio bolestan i da je imao problem s grlom.
Uprkos zabrinutosti da rashladni sistemi ne mogu značajno spustiti temperaturu na otvorenim stadionima, svih osam terena na kojima se igraju utakmice Mundijala imaju specijalno dizajnirane rashladne jedinice.

Tehnologija je razvijena u saradnji s Univerzitetom Katar, a koristi solarnu energiju za napajanje ventilatora koji uvlače vanjski zrak i hlade ga, a potom ga šalju kroz ventilacijske otvore na tribinama i terenu.

S obzirom na činjenicu da je riječ o sistemu cirkulacije zraka, ohlađeni zrak se ponovo uvlači u sistem gdje se ponavlja proces hlađenja, ali i filtrirana (pročišćavanja) prije nego se ponovo pusti kroz ventilacijske otvore na tribinama i terenu.

Ipak, nisu svi oduševljeni što se na stadionima koriste klima-uređaji, a prvi koji je to kritikovao je brazilski nogometaš Antony koji kaže da se zbog toga razbolio.

"Imao sam manjih poteškoća, ali sam se sada oporavio. Bila je to neka kratka bolest, vjerovatno samo grlobolja. Znam sigurno koji je uzrok tome, a to su ovi klima-uređaji na stadionu. Nije stvar samo u meni, moji saigrači su također imali problem s grlom i kašljali su. To je pomalo neugodno, ne želite da zbog takvih stvari izostajete s utakmica, ali sada je srećom sve u redu", poručio je Antony.

Inače, treba reći da se stadioni hlade na temperature između 18 i 24 stepena.