Bild objavio
148

Brojni skandali Mesuta Özila došli na naplatu, veznjak Arsenala ostaje bez brenda

K. H.
Mesut Özil (Foto: EPA-EFE)
Mesut Özil (Foto: EPA-EFE)
Njemački nogometaš Mesut Özil ovog ljeta neće obnoviti ugovor sa sportskim proizvođačem opreme Adidasom nakon što je posljednjih mjeseci ozbiljno naštetio svom imidžu.

Ovu informaciju objavio je njemački Bild. Özil je 2013. godine potpisao sedmogodišnji ugovor s Adidasom vrijedan 22 miliona funti te ga, prema svemu sudeći, neće produžiti ovog ljeta, a glavni razlog je to što je ovaj vezni nogometaš ozbiljno naštetio svom imidžu u posljednje vrijeme.

Pored toga što je napustio reprezentaciju Njemačke 2018. godine nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji kao žrtveno janje i jedan od glavnih krivaca za neuspjeh Elfa na tom turniru, s obzirom na to da su ispali u grupnoj fazi, Ozil je ostvario nešto prisniji odnos s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, što je izazvalo brojne negativne komentare na njegov račun.

Predsjednik Turske je bio Ozilov kum na vjenčanju s Amine Gusle, a puno pažnje Ozil je privukao i u decembru prošle godine kada je ušao u pravi medijski rat s Kinom zbog, kako je rekao, nepravednog odnosa prema ujgurskim muslimanima u zapadnom području Xinjianga.

Kina je zbog toga otkazala prijenos utakmica Arsenala, a čak ga je i igrica Pro Evolution Soccer 2020 obrisala iz najnovijeg izdanja. Također, izazvao je revolt navijača Arsenala jer je jedini igrač koji je odbio da mu se plata smanji za 12,5 posto, iako je najplaćeniji igrač u klubu.

Bild također piše da se Adidas na ovaj potez odlučio kao dio mjera štednje jer bi mogao izgubiti 860 miliona funti kroz prodaju, a treba reći da je Ozil nedavno izgubio i ugovor s Mercedesom, tačnije 2018. godine kada ni ovaj brend nije produžio ugovor s njim.