Nogomet
17

Calciomercato: Osam razloga zašto prelazak Pjanića u Juventus nije nemoguć

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Reprezentativac BiH Miralem Pjanić prema pisanju brojnih medija mogao bi napustiti Romu na kraju sezone, a kao glavne destinacije spominju se minhenski Bayern i Juventus. Urednik italijanskih novina Calciomercato Stefano Agresti navodi osam razloga, zbog čega odlazak Pjanića iz Rome nije nemoguć.

Prije svega predsjednik Rome isključio je mogućnost da će na kraju sezone i Pjanić ali i belgijski reprezentativac Raja Nainggolan napustiti klub. Otkupna klauzula za Pjanića je 38 miliona eura, i svaki klub koji ga bude želio dovesti u svoje redove morat će odvojiti taj novac, a Juventus je veoma zainteresiran.

Izvršni direktor Juventusa nikada nije potvrdio dovođenje Pjanića, iako nije isključio tu mogućnost. Ipak, nesumnjivo je da je trener Juventusa Massimiliano Allegri veoma zainteresiran za dovođenje Pjanića.

Pjanić je najavio da nije isključen njegov odlazak iz Rome, iako ima još dvije godine ugovor s klubom, ali je naglasio da se u fudbalu nikad ne zna.

Čelni ljudi Rome zabrinuti su i zbog finasijskog dijela, te će na ljeto morati prodati jednu od svojih velikih zvijezda. Iako predsjednik Walter Sabatini ima plan da zadrži i Pjanića i Nainggolana, teško je očekivati da će Roma zaraditi 40 miliona eura od prodaje posuđenih igrača Doumbije, Ljajića i Iturbea.

Stara dama će pokušati da aktivira otkupnu klauzulu za Pjanića od 38.000.000 eura, jer Roma do kraja juna mora zaraditi 40.000.000 eura, kako ne bi prekršili pravila UEFE.

Ukoliko trener Rome Spalletti bude birao između Pjanića i Nainggolana izabrat će belgijskog reprezentativca, jer je oduševljen njegovom igrom.

Pjanić u timu Juventusa može igrati na poziciji Claudija Marchisija, koji zbog povrede neće igrati do kraja godine, a sjajno će se uklopiti sa Khedirom i Pogbom, čime bi Juventus upotpunio tehnički dio ekipe.

Pjanić je dugo u italijanskoj ligi, dobro poznaje sve klubove i ulaganje u njega bit će manje rizično nego novac dati za nekog drugog igrača, poput Valencijinog Andre Gomesa, koji se također dovodi u vezu s Juventusom.