Na meti engleskih klubova
51

Celtic bi mogao ostati bez najboljeg igrača pred duel sa Sarajevom u Evropskoj ligi

F. Z.
Odsonne Edouard (Foto: EPA-EFE)
Odsonne Edouard (Foto: EPA-EFE)
Odsonne Edouard najbolji je nogometaš škotskog prvaka Celtica, iako bilježi nešto slabiji početak sezone. Najbolji igrač škotskog Premiershipa će neminovno u budućnosti zaigrati za bolji klub, a mediji na Otoku navode kako bi se to moglo dogoditi do kraja prelaznog roka (5. oktobar).

Edouard je propustio nekoliko utakmica u škotskom Premiershipu ove sezone zbog povrede butnog mišića, a nije igrao ni protiv Ferencvaroša u Ligi prvaka. Protiv Rige je odigrao 81 minutu i nije impresionirao, ali nema sumnje kako je ubjedljivo najbolji igrač prvaka Škotske. U 42 odigrana susreta prošle godine u svim takmičenjima postigao je 28 pogodaka.

Ipak, mediji u Škotskoj navode kako nije nemoguće da napusti klub u ovom prelaznom roku, a ako adekvatna ponuda stigne u narednim danima, moguće je da to bude i prije duela s prvakom Bosne i Hercegovine - Sarajevom. Celtic u tom slučaju vjerovatno ne bi želio riskirati eventualnu povredu zbog koje bi transfer bio ugrožen.

Najvažniji razlog zbog kojeg bi Celtic mogao prodati Edouarda, prema navodima medija s Otoka, je to što prvak Škotske ima sve manje novca. Prihodi su znatno pali zbog pandemije koronavirusa, a to je istaknuo i bivši igrač kluba - Andy Walker.

"Celticovom Odsonneu Edouardu je suđeno da u budućnosti igra u većoj ligi. Proglašen je najboljim igračem prošle sezone u izboru sportskih novinara i to je zaista bila lagana odluka. On je nevjerovatan talent, sposoban da igra u najboljih šest klubova engleskog Premiershipa i uopće se ne bih iznenadio ako bi ga Celtic prodao već u ovom prelazom roku. Posebno ako imamo u vidu koliko novca troše svakog mjeseca, dok istovremeno malo novca dolazi u klub", rekao je Walker za Sky Sports.

Trener Celtica Neil Lennon je nakon utakmice s Rigom priznao da Edouard nije u najboljoj formi, ali je istaknuo kako je povreda stvar prošlosti.

"Vidjet ćemo kakav će biti za vikend. Ali dobro je, nema problema s povredom", rekao je Lennon.

Trener škotskog velikana želi zadržati svog najboljeg igrača i to je ponovio mnogo puta ovog ljeta. Celtic traži 10. uzastopnu titulu prvaka Škotske i nema sumnje kako bi ostanak Edouarda povećao šanse da se te namjere i ostvare.

Ipak, Škoti navode da će Celtic teško odbiti unosnu ponudu za Francuza. Mediji na Otoku pišu kako su za njega zainteresovani Aston Villa, Leicester City, Everton i Arsenal. Francuz je u Celtic stigao 2017. godine, a postigao je 65 pogodaka i upisao 32 asistencije na 133 odigrane utakmice.

Utakmica između Sarajeva i Celtica za plasman u grupnu fazu Evropske lige igra se u četvrtak 1. oktobra na stadionu Bilino Polje u Zenici.