Trijumf nad Tottenhamom
63

Chelsea lako slavio u londonskom derbiju i zakoračio u finale Liga kupa

D. P.
Havertz tokom postizanja prvog gola (Foto: EPA-EFE)
Havertz tokom postizanja prvog gola (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Chelseaja ostvarili su prednost nakon prve utakmice polufinala Liga kupa pošto su savladali Tottenham rezultatom 2:0.

Plavci su "usporili" kada je borba za titulu prvaka Engleske u pitanju, ali su zato došli nadomak finala Liga kupa koji je jedna od boljih prilika za osvajanje trofeja ove godine.

Domaćin u londonskom derbiju je slavio na osnovu odličnog otvaranja utakmice. Igrao se peti minut kada je Marcos Alonso dodao do Kaija Havertza koji izlazi pred Hugu Llorisa i matira ga bez problema.

Dok je bilo zatišje na terenu, Chelsea je riješio pitanje pobjednika iz gotovo bezazlene situacije. Ubačaj iz slobodnog udarca u 34. minuti donio nam je jedan od najkomičnijih autogolova ove sezone.

Japhet Tanganga je bio usamljen, ali je panično reagovao i glavom je napucao saigrača Bena Daviesa, a lopta je završila iza nemoćnog Llorisa.

Ubrzo nakon toga Romelu Lukaku je dobro šutirao, ali lopta odlazi pored gola. Najbolju priliku Tottenham je imao u 50. minuti kada je Harry Kane iz slobodnog udarca namučio Kepu Arrizabalagu.

U finišu utakmice do gola je mogao i Giovani Lo Celso, ali je njegov udarac također odbranio Kepa.

Završeno je rezultatom 2:0 tako da Chelsea ima vrlo lijepu prednost uoči revanša na Tottenham Hotspur stadionu koji se igra 12. januara.

Rezultat i strijelci:

Chelsea - Tottenham 2:0 (Havertz 5', Davies autogol 34')