Dugoročni ugovor
35

Chiesa je zvanično prvo pojačanje Liverpoola, optužio je Juventus za laganje

N. K.
Federico Chiesa (Foto: Liverpool)
Federico Chiesa (Foto: Liverpool)
Liverpool je danas potpisao dugoročni ugovor s italijanskim napadačem Federicom Chiesom iz Juventusa, objavila su zvanično oba kluba.

Juventus je otkrio da je transfer vrijedan 12 miliona eura plus tri miliona u dodacima za 26-godišnjaka čiji je ugovor s klubom iz Serije A trebao isteći 2025. godine.

Chiesa je prije dvije godine pretrpio ozbiljnu povredu koljena zbog koje je pauzirao deset mjeseci, ali se oporavio i prošle sezone zabio 10 golova i upisao tri asistencije u 37 nastupa za Juventus.

Postigao je ukupno 32 gola u 131 nastupu za Juventus u četiri sezone u klubu u koji je došao 2020. iz Fiorentine.

"Tako sam sretan što sam igrač Liverpoola. Kada me sportski direktor Richard Hughes nazvao i rekao 'Želiš li se pridružiti Liverpoolu?' , a pozvao me i trener, odmah sam pristao jer poznajem historiju ovog kluba, znam što on predstavlja navijačima. Sada kada odlazim iz Juventusa, želio bih da razjasnimo neke stvari. Niti sam bilo kada primio ponudu za produžetak saradnje, niti smo ja ili moji zastupnici bilo kada tražili povišicu. Prije početka priprema sam obaviješten da nisam više dio Juventusovih planova" rekao je danas Chiesa.

Italijan je time demantovao da je tražio povišicu s 5 na 6 miliona eura neto godišnje, kako je klub "gurao" informacije kroz svoje medijske kanale.

Inače, u dresu italijanske reprezentacije je odigrao 51 utakmicu u kojima je zabio sedam golova.