Nastavak prepucavanja
0

Čolpa: Fudbalski savez KS je jedan od najboljih u regionu, Magoda iza sebe uvijek ostavlja pustoš

N. K.
Fuad Čolpa (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fuad Čolpa (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prvi čovjek sarajevskog nogometa Fuad Čolpa reagovao je nakon objave ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenana Magode koji se ranije danas oglasio povodom "upada" uprave za inspekcijske poslove u Fudbalski savez KS.
U pismu koji je poslao na našu redakciju, Čolpa je istakao kako je tačno da je kantonalna inspekcija bila po prijavi u savezu te da je s manjim uputama otišla iz prostorija FS KS.

"Fudbalski savez Kantona Sarajevo je najbolji savez u BiH i jedan od najboljih u regionu. FS KS ima čvrstu finansijsku situaciju, zatim sve uredne finansijske tokove u skladu s važećim zakonskim propisima te sve podložno svim mogućim strukturama finansijskih kontrola. Fudbalskim klubovima u Kantonu Sarajevo nikad bolje nije bilo, ali su se pojedini klubovi pod pritiskom politike, ne svi, nego u manjini, okrenuli protiv saveza, načinom presije i drugim oblicima pritisaka, spremljenih od ministra Kenana Magode, usmjerenih metaforički na 'rušenju' saveza, a sve zarad svojih interesa", podvukao je Čolpa.

U nastavku pisma se posebno osvrnuo na ministra.

"Gdje god da je Magoda bio, iza sebe je ostavio pustoš i blokirane račune, posebno u Rukometnom savezu BiH gdje su tamošnji sportski radnici slavili njegov odlazak. Poslije puta u Portugal, gdje je i sam bio s reprezentacijom BiH, lično se raspitivao kod predsjednika NS BiH Vice Zeljkovića kako i na koji način on može biti član Izvršnog odbora NS BiH. Za kraj, ministar Magoda zna gdje je 'šupalj' i savjetujemo mu da sprema tim odbrane povodom podnesenih krivičnih prijava, kojih još na vidiku ima", poručio je Čolpa koji je u pismu potpisan kao punomoćnik i advokat pojedinih članova FS KS.

Podsjetimo, Izvršni odbor FS KS bio je zakazan za četvrtak, ali sjednica nije održana jer su se pojavili inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

"Proteklih mjeseci sam izuzetno involviran u rad FS KS, stao sam hrabro u zaštitu fudbalskih klubova i fudbalskih radnika u Kantonu Sarajevo. Svima je kristalno jasno da se u Fudbalskom savezu Kantona Sarajevo dešavaju procesi koji su suprotno od onih sportskih, vanstatutarne odluke, odluke koje samo pogoduju pojedincima, samovolja, bahatost, narušavaju dignitet i integritet bh. fudbala. Istinski se nadam da je i krovnoj kući bh. fudbala Nogometni savez Bosne i Hercegovine jasno da ovo ne vodi ničemu dobrom. Trebamo svi zajedno imati otvoren dijalog, a sve u cilju da pronađemo najbolje rješenje koje će bh. fudbal trajno 'odvojiti' od odluka pojedinaca, mešetarenja jer očigledno to šteti svima", istakao je, između ostalog, ranije danas Magoda u svom izlaganju.

Inače, FS KS je u posljednjih sedmica glavna tema bh. medija i to ponajviše zbog nadolazećih izbornih procesa u bh. nogometu.