Razočarao navijače
78

Courtois odbio braniti za reprezentaciju, vratit će se pod samo jednim uslovom

H. H.
Courtois nije nastupio ni na Evropskom prvenstvu (Foto: EPA-EFE)
Courtois nije nastupio ni na Evropskom prvenstvu (Foto: EPA-EFE)
Najbolji golman svijeta i čuvar mreže Real Madrida Thibaut Courtois (32) odbio je da se vrati u reprezentaciju Belgije dok je na njenom čelu selektor Domenico Tedesco.

Courtois je zatvorio vrata belgijskoj reprezentaciji upečatljivom porukom na društvenim mrežama, ostavivši mogućnost da se vrati u slučaju promjene selektora.

"Osjećam ogromnu ljubav i ponos što predstavljam svoju zemlju na terenu. Osećam se privilegovanim što sam imao čast da nosim nacionalni dres. Čak ni u najluđim snovima nisam mogao zamisliti da ću to učiniti više od stotinu puta. Nažalost, nakon događaja sa selektorom i mnogo razmišljanja, odlučio sam da se ne vraćam u reprezentaciju Belgije pod njegovim vodstvom. U ovom slučaju prihvatam svoj dio odgovornosti. Moje nepovjerenje u njega ne bi doprinijelo potrebnoj atmosferi u ekipi. Savez, s kojim sam nekoliko puta razgovarao, prihvata moju odluku i razloge koji su me doveli do ove bolne, ali logične odluke", poručio je Courtois.

Dodao je da žali što je razočarao navijače reprezentacije, ali da vjeruje da je u ovom trenutku ovo najbolja odluka koja će svima u selekciji omogućiti potreban mir i fokus.

Njegov odnos s Tedescom je već neko vrijeme narušen, a kulminirao je nakon utakmice protiv Austrije u junu 2023. godine.

Romelu Lukaku je tada umjesto njega nosio kapitensku traku u odsustvu standardnog kapitena Kevina De Bruynea, što je navelo Courtoisa da se naljuti.

Golman Reala je tada napustio kamp reprezentacije i više se nije vraćao, te je propustio i Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.