Nekoliko vrsta terapija
10

Da li je ovo tajna španske dominacije na Euru: Pogledajte šta koriste u trening kampu

H. H.
Nico Williams (Foto: Screenshot)
Nico Williams (Foto: Screenshot)
Nakon što su se rano plasirali u osminu finala kao pobjednici grupe B, Španci su na Instagramu dali rijetke uvide u svoj program oporavka van terena.

Trostruki evropski šampioni u svom kampu u Donaueschingenu koriste savremene metode i tehnološka pomagala kako bi svojim zvijezdama pružili najbolji mogući oporavak nakon treninga i utakmica.

Krilni napadač Nico Williams (21) je tako podvrgnut hiperbaričnoj terapiji kiseonikom nakon pobjede od 1:0 protiv Italije prošlog četvrtka.

Williams u kriogenoj komori (Foto: Screenshot)
Williams u kriogenoj komori (Foto: Screenshot)

Igrači se ovom terapijom opskrbljuju stopostotnim kisikom u trajanju od 45 minuta uz pomoć pozitivnog pritiska, koji je namijenjen da pomogne mišićima da se oporave nakon većeg fizičkog napora.

Sličnu funkciju ima takozvana kriogena komora, u kojoj se španski igrači izlažu temperaturama do -170 stepeni kako bi se adekvatno mogli oporaviti.

Williams tokom infracrvenog tretmana (Foto: Screenshot)
Williams tokom infracrvenog tretmana (Foto: Screenshot)

Dio španskog programa regeneracije je i infracrvena terapija, koja ima za cilj pospješivanje cirkulacije krvi i kisika, što također pomaže opuštanju cijelog mišićno-koštanog sistema.

"Osjećam se kao nov poslije tretmana. To nam mnogo pomaže između intenzivnih utakmica na ovom Evropskom prvenstvu", kazao je Williams.

Podsjetimo, Španija večeras protiv Albanije igra susret 3. kola grupne faze, a već ranije su osigurali prvo mjesto i prolaz dalje nakon dominatne igre protiv Hrvatske i Italije.