Otkrio selektor Hrvatske
42

Dalić usred noći okrenuo broj Martineza i dobio informacije koje su mu promijenile trenersku karijeru

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Selektor Hrvatske Zlatko Dalić je prekinuo svoj niz od dvije utakmice bez poraza protiv Roberta Martineza.

Vatreni su poraženi od selekcije Portugala, a konačan rezultat je bio 2:1.

S aktuelnim selektorom Portugala ga veže rivalstvo koje je sinoć dobilo četvrti čin, dvaput je od njega izgubio na međunarodnoj sceni, jednom remizirao i još jednom pobijedio, no iako su sportski neprijatelji, privatno su jako dobri prijatelji.

Može se reći da mu selektor Hrvatske djelimično duguje za svoj uspjeh s Vatrenima jer mu je Španac pomogao u najvažnijem trenutku karijere i posljedično promijenio nogometni život.

Ko zna šta bi bilo s Dalićem da mu se Martinez nije javio na telefon uoči njegovog selektorskog debija na klupi reprezentacije Hrvatske.

Dalić je okrenuo njegov broj usred noći 2017. godine pred dvomeč s Grcima za odlazak na SP u Rusiju i tražio ga informacije o suparniku.

Preuzeo je reprezentaciju 2017. godine, Grci su čekali u kvalifikacijama za SP, a Dalić je upitao Martineza za pomoć kako bi što bolje spremio igrače.

"Roberto, treba mi tvoja pomoć", kazao je Dalić aktuelnom selektoru Portugala koji mu je pomogao bez razmišljanja i dao mu informacije o grčkoj taktici, najboljim igračima i drugim pikanterijama.

Hrvatska je izbacila Grčke, a ostalo je historija.

"Roberto je sjajan trener, veliki gospodin koji mi je pomogao u karijeri. Zvao sam ga oko dva, tri sata u noći uoči utakmice s Grčkom. Ja sam mu poslao poruku, on meni. Zahvalio sam mu se“, priznao je Dalić prije dvije godine kad mu je uslugu vratio medvjeđom.

Naime, njegova Hrvatska je remijem protiv Belgije u Kataru prošla u nokaut fazu Svjetskog prvenstva i osvojila bronzu, a Martinez je poslije te utakmice podnio ostavku na mjesto selektora.