Treće kolo
0

Danas rasplet grupa E i F na Euru: Šest ekipa u borbi za osminu finala

H. H.
Foto: UEFA
Foto: UEFA
Utakmicama grupe E između Slovačke i Španije, odnosno Švedske i Poljske, te susretima grupe F u kojima se sastaju Njemačka - Mađarska i Portugal - Francuska, bit će kompletirano 3. kolo grupne faze na Evropskom nogometnom prvenstvu, nakon kojeg ćemo dobiti sve putnike u osminu finala.

Grupa E

18:00 Slovačka - Španija (Stadion La Cartuja, Sevilla, Nova BH)

Mnogo je kombinacija uoči posljednjeg kola grupe E i teško je predvidjeti šta bi se moglo desiti, jer Švedska je već prošla dalje, a za osminu finala borit će se još tri selekcije.

Španija će sigurno proći ako pobijedi Slovačku, a također će izboriti osminu finala ako izvuku remi i ako Poljska ne pobijedi Švedsku.

S druge strane, Slovačkoj treba bod da bi bila sigurna da će proći, a Slovaci bi osvojili prvo mjesto ako pobijede Španiju, a Švedska ne savlada Poljake.

Mogući sastavi:

Slovačka: Dúbravka; Pekarík, Šatka, Škriniar, Hubočan; Kucka, Hrošovský; Haraslín, Hamšík, Mak; Duda.

Španija: Unai Simón; Azpilicueta, Laporte, Pau Torres, Gayà; Llorente, Busquets, Thiago; Gerard Moreno, Morata, Traoré.

18:00 Švedska - Poljska (Gazprom Arena, Sankt Peterburg, Sport klub 2)

Švedska je već osigurala prolazak dalje i osigurat će prvo mjesto ako pobijedi Poljsku, ali šanse za prolazak imaju i Poljaci koje eventualna pobjeda sigurno vodi dalje.

Ako Švedska izgubi, a u drugoj utakmici između Slovačke i Španije bude neriješeno, tri reprezentacije (Švedska, Slovačka i Poljska) imat će po četiri boda i o plasmanu će odlučivati mini-tabela kreirana na osnovu njihovih međusobnih duela.

Također, ukoliko Švedska izgubi u ovom duelu, grupu će završiti kao trećeplasirana.

Mogući sastavi:

Slovačka: Dúbravka; Pekarík, Šatka, Škriniar, Hubočan; Kucka, Hrošovský; Haraslín, Hamšík, Mak; Duda.

Španija: Unai Simón; Azpilicueta, Laporte, Pau Torres, Gayà; Llorente, Busquets, Thiago; Gerard Moreno, Morata, Traoré.

Tabela:

Grupa F

21:00 Njemačka - Mađarska (Allianz Arena, Minhen, Sport klub 2)

Slično kao i u grupi E, rasplet grupe F bit će veoma uzbudljiv i samo je Francuska sigurna u osmini finala.

Njemačka će proći ako izbjegne poraz od Mađara, a završit će prva ako pobijede, a Francuska ne savlada Portugal. Njemačka bi mogla završiti i na trećem mjestu ako izvuku neriješeno s Mađarskom, a Francuska izgubi ili ako izgube i Njemačka i Portugal.

Mađarska će sigurno proći ako pobijedi Nijemce, a ako slave u duelu protiv Elfa, a Francuska izgubi od Portugala, drugo mjesto bit će odlučeno na osnovu ukupne gol-razlike. Mađarska bi završila na trećem mjestu ako pobijedi Njemačku, a u drugoj utakmici između Portugala i Francuske bude neriješeno.

Mogući sastavi:

Njemačka: Neuer; Ginter, Hummels, Rüdiger; Kimmich, Gündoğan, Kroos, Gosens; Sané, Gnabry, Havertz.

Mađarska: Gulácsi; Botka, Orbán, At. Szalai; Négo, Kleinheisler, Ádám Nagy, Schafer, Fiola; Ád. Szalai, Sallai.

21:00 Portugal - Francuska (Puškaš Arena, Budimpešta, Nova BH)

Francuska je već osigurala prolazak dalje i završit će prva ako pobijedi Portugal ili ako remizira, a Njemačka ne pobijedi Mađarsku. S druge strane, ako Francuska izgubi, a Mađarska pobijedi Njemačku, drugo mjesto će biti odlučeno na osnovu ukupne gol-razlike.

Za Portugal je računica veoma jasna. Proći će u osminu finala ako izbjegnu poraz, a završit će prvi ako pobijede, a Njemačka ne savlada Mađarsku. Portugal bi mogao čak završiti i kao četvrti ako izgubi, a Njemačka također bude poražena od Mađarske.

Mogući sastavi:

Portugal: Rui Patrício; Nélson Semedo, Rúben Dias, Pepe, Guerreiro; Danilo, Renato Sanches, Bruno Fernandes; Bernardo Silva, Ronaldo, Diogo Jota.

Francuska: Lloris; Koundé, Varane, Kimpembe, Hernández; Pogba, Kanté, Tolisso; Griezmann, Benzema, Mbappé.

Tabela: