Liga prvaka
8

Dedić i Salzburg izborili historijski uspjeh za Austrijance, teški dani za turski nogomet

D. P.
Novi odličan nastup Dedića (Foto: EPA-EFE)
Novi odličan nastup Dedića (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Red Bull Salzburga uspjeli su izboriti grupnu fazu Lige prvaka, te će tako Austrija prvi put u historiji imati dva kluba u grupnoj fazi najelitnijeg evropskog nogometnog takmičenja.

Nakon pobjede od 2:0 na gostovanju, nogometaši Salzburga su večeras rutinski odradili posao i priveli kraju dvomeč protiv Dynamo Kijeva. Revanš na Red Bull Areni završen je rezultatom 1:1.

Austrijanci su golom Adama Daghima došli u vodstvo u 12. minuti, da bi konačnih 1:1 postavio Vladislav Vanat u 29. minuti. To je bilo sve što je Dynamo uradio u ove dvije utakmice.

Naš Amar Dedić je odigrao cijeli meč i bio odličan u Salzburgu, a da li će zaigrati u ovom timu i grupnu fazu, ostaje da se vidi jer je na pragu dogovora transfera u Napoli.

Tako je Red Bull Salzburg uspio izboriti grupnu fazu Lige prvaka i tu se pridružiti austrijskom prvaku Sturmu, tako da će ova država prvi put u historiji imati dva predstavnika u eliti.

Nogometaši Sparte Prag istovremeno su novom pobjedom nad Malmoom uspjeli izboriti grupnu fazu jer su i večeras bili bolji rezultatom 2:0, koji je bio i u prvoj utakmici u Švedskoj.

Galatasaray je doživio novi poraz od Young Boysa. Nakon 3:2 za Švicarce u prvoj utakmici na domaćem terenu, večeras su slavili s 1:0 i u Istanbulu i tako šokirali Turke koji su očekivali plasman u grupnu fazu.

Jedini gol na utakmici postigao je Alan Virginius tri minute prije kraja utakmice, a u duelu prepunom tenzija domaći golman Fernando Muslera dobio je crveni karton.

Tako je nakon Fenerbahčea iz Lige prvaka ispao i Galatasaray, pa turski nogomet neće imati predstavnika u ovom takmičenju.

Rezultati:

Salzburg - Dynamo Kiev 1:1 (Ukupno 3:1)

Sparta Prag - Malmo 2:0 (Ukupno 4:0)

Galatasaray - Young Boys 0:1 (Ukupno 2:4)