Čovjek za velike stvari
7

Dinamo je klub iz Hrvatske koji se ne odbija, Slovenac između domovine i životne prilike

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Slovenski nogometni trener, sadašnji selektor ove reprezentacije i bivši šef stručnog štaba Rijeke - Matjaž Kek, najveći je favorit za mjesto trenera novog prvaka Hrvatske, zagrebačkog Dinama, no njegov dolazak na Maksimir u ovom trenutku zavisi od brojnih drugih okolnosti.

Iz Dinama su ranije, a nakon odlaska trenera Igora Jovićevića, najavili da traže "trenera teškaša", etabliranog stručnjaka koji iza sebe ima rezultate i pravi pedigre, a kao privremena opcija postavljen je Zoran Mamić, što je ujedno izazvalo i revolt navijača koji su zbog toga napravili proteste ispred stadiona.

Kek, koji je trenutno prvi favorit za trenera Dinama, ranije je s Rijekom napravio sjajan rezultat, društvo s Rujevice osvojilo je historijski naslov prvaka Hrvatske, pod njegovim vodstvom Riječani su osvojili i dva Hrvatska nogometna kupa, a pamte se i sjajna evropska izdanja.

On je od Rijeke stvorio klub koji je poslije Dinama postao drugi najbolji u državi. Poznat je po snažnom karakteru, baš kao što su je bili treneri poput Vahida Halilhodžića ili Nenada Bjelice, koji su s Modrima postizali zapažene evropske dosege.

Problem je, ipak, to što Kek ima ugovor s Nogometnim savezom Slovenije i kako pišu tamošnji mediji, morat će pronaći kompromis s predsjednikom Radenkom Mijatovićem, koji bi treba dozvoliti njegov odlazak s klupe reprezentacije, što je ujedno i ključna prepreka za njegov dolazak u Dinamo.

Ukoliko želja ostane ista, a do dogovora s nacionalnim savezom se dođe, onda je izvjesno da će Dinamo i ovaj bivši trener Rijeke puno lakše pronaći zajednički jezik te da bi Modri, nakon Nenada Bjelice koji se dokazao kao trener Osijeka, opet mogli dovesti veliko trenersko ime proslavljeno u HNL-u.

Za Keka bi posao u Dinamu ujedno bio i vrhunac karijere s obzirom na to da nikada nije radio u tako snažnom i moćnom klubu, a posebno znajući kakva očekivanja bi čelnici imali od njegovih rezultata, što bi samo po sebi bio najveći izazov u dosadašnjoj karijeri ovog Slovenca.