Prekinut je post
335

Dinamo nakon 26 godina slavio gostujuću pobjedu u Ligi prvaka, "pao" je Dedićev Salzburg

D. P.
Dedić u duelu s igračima Dinama (Foto: Red Bull Salzburg)
Nogometaši zagrebačkog Dinama ostvarili su veliki poduhvat u Ligi prvaka savladavši Red Bull Salzburg rezultatom 2:0 i to na gostovanju u utakmici trećeg kola.
Dinamo je večeras tražio prvu gostujuću pobjedu u Ligi prvaka nakon 26 godina jer je to posljednji put ostvario davne 1998. godine na gostovanju Ajaxu u Amsterdamu.

Salzburg je bio idealan protivnik za prekid niza jer se austrijski viceprvak nalazi u katastrofalnoj seriji rezultata na startu nove sezone. Dinamo je to znao iskoristiti.

Austrijanci su nešto bolje otvorili utakmicu, ali je Dinamo bio taj koji je ozbiljnije prijetio. Sandro Kulenović je mogao do gola u 36. minuti, ali mu je udarac izblokiran u posljednji trenutak.

Bez golova se otišlo na odmor, a onda je Kulenović ispravio stvari u 49. minuti i postigao veliki gol za Modre. Rezantnim udarcem s desetak metara pogodio je mrežu Salzburga.

Jedan od ključnih detalja utakmice vidjeli smo u 66. minuti. Golman Salzburga Alexander Schlager je dobio direktan crveni karton jer je šut Dinama odbranio rukom namjerno van kaznenog prostora.

Igrač manje dodatno je olakšao posao Zagrepčanima, koji su rutinski sačuvali prednost, sveli napade domaćina na minimum i tako ostvarili jednu od najvećih pobjeda posljednjih decenija.

Za kraj je trijumf gostiju ovjerio Bruno Petković golom u 84. minuti susreta. Vrijedi dodati i da je zapažen u domaćem timu bio naš Amar Dedić, koji je kao kapiten predvodio ekipu Salzburga od prve do posljednje minute.

Dinamo je ovom pobjedom došao do 22. pozicije na tabeli sa četiri boda i ima se čemu nadati u nastavku takmičenja. Salzburg je u grupi ekipa koje nemaju ni bod, u teškoj situaciji na dnu.

U narednom kolu Dinamo će gostovati Slovanu u Bratislavi i tu definitivno imati svoje šanse, dok će Salzburg našeg Amara Dedića na gostovanje Feyenoordu.

Rezultat i strijelci:

Salzburg - Dinamo 0:2 (Kulenović 49', Petković 84')

Tabela: