Uvjerio se u stanje
1

Dizdar posjetio stadion Rođeni: Imamo spiralu nasilja, veliko pitanje je gdje je kraj

E. K.
Nerin Dizdar (Foto: Screenshot)
Nerin Dizdar (Foto: Screenshot)
Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Nerin Dizdar je danas posjetio stadion Rođeni kako bi "lično posvjedočio ozbiljnom incidentu koji se dogodio na stadionu".

Istakao je da je šokantno da je u 'pola bijela dana' došlo do jednog ovakvog incidenta.

"Šokantno je da je u 'pola bijela dana' došlo do incidenta uz korištenje dronova, savremene tehnologije gdje je gotovo po čitavom stadionu raspršena kiselina u vrijeme kada su tu mogla biti djeca i igrači na treningu. Dakle radi se o incidentima koji su već odavno daleko premašili okvire sportskog nadmetanja", rekao je Dizdar te dodao:

"Navijačka prepucavanja i nadmetanja su jedno međutim fizički incidenti kakve smo imali u Stocu, upadi u privatnu imovinu kao i napadi na javnu imovinu su zapravo teška kaznena djela koja se kao takva moraju tretirati i sada se vidi da smo opravdano tražili hitnu reakciju prilikom incidenta u Stocu. Sada nakon toga imamo spiralu nasilja gdje je veliko pitanje gdje je kraj", dodao je i nastavio dalje:

"Ponavljam, ovo nije dramatiziranje, ovo je objektivan zahtjev - pravosudne institucije, policija i tužiteljstvo sve one koji provode nasilje hitno trebaju procesuirati bez obzira na ime. Krajnje je vrijeme da se sustav ovim pozabavi jer je očito da na sceni imamo sustavno nasilje", dodao je.