Žele ga zadržati, ali...
71

Dva engleska velikana spremaju stotine miliona eura za Yamala, Barcelona će biti na iskušenju

D. P.
Yamal je Barcin najveći biser (Foto: EPA-EFE)
Yamal je Barcin najveći biser (Foto: EPA-EFE)
Iako Barcelona ne želi prodati svog najvećeg bisera Laminea Yamala, možda će biti primorana zbog finansijske situacije u kojoj se nalazi, a u redu za njegovo dovođenje stoje engleski velikani.

Yamal (17) je najveća senzacija svjetskog nogometa i Barcelona je ljetos, makar prema izjavi predsjednika kluba Joana Laporte, odbila ponudu od čak 250 miliona eura od neimenovanog kluba. No, možda će u bliskoj budućnosti biti primorana da je prihvati zbog finansijske situacije na Camp Nouu.

Ugledni engleski Independent i njegov glavni nogometni autor Miguel Delaney navode da su Arsenal i Liverpool spremili plan za dovođenje Yamala, te razmatraju opcije u ovim trenucima.

Barcelona sigurno ne želi prodati svog najvećeg bisera, ali bi mogla biti prisiljena na to zbog finansijskih poteškoća u katalonskom klubu. Upravo to je ono što čekaju Liverpool i Arsenal.

Nakon što je nedavno izgubila žalbu na Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u vezi finansija za sezonu 2023/2024, Barcelona je u opasnosti od kršenja propisa finansijskog fair-playa.

Odluka CAS-a bi mogla otvoriti rivalima širom Evrope da im ukradu neke od najvažnijih igrača, a naravno da je Yamal prvi na listi. To Englezi žele iskoristiti, ali je definitivno sigurno da bi dovođenje mladog ofanzivca bilo i rekordno u historiji nogometa.

Klubu koji bi ga želio dovesti potrebno je da izdvoji između 250 i 300 miliona eura Barceloni, čime bi klub pokrio sve finansijske probleme u kojima se nalazi, ali i izgubio generacijskog talenta.