Opravdao epitet pojačanja
92

Džekina zamjena u Romi: Od Mourinha sam do sada naučio koliko u čitavoj karijeri

K. H.
Pozdrav Abrahama i Mourinha (Foto: EPA-EFE)
Pozdrav Abrahama i Mourinha (Foto: EPA-EFE)
Engleski nogometaš koji je u Romu stigao kao zamjena za Edina Džeku - Tammy Abraham, kaže da je za nekoliko mjeseci u Rimu pod vodstvom Josea Mourinha naučio više nego za čitav život te dodaje da je jako sretan što je na kraju odabrao Vučicu kao narednu destinaciju u karijeri.

Nakon što je postalo izvjesno da će Džeko napustiti Romu i karijeru nastaviti u Interu, Roma je uložila čak 40 miliona eura u njegovu zamjenu i iz redova engleskog Chelseaja kupili su ovog talentovanog napadača.

U prvih 10 mečeva za Romu postigao je četiri pogotka te pri tome upisao tri asistencije, a ukupno je na terenu proveo 705 minuta. Na pitanje zašto je odabrao Romu, kaže da mu se odmah na početku svidjela vizija trenera Mourinha.

"Zašto Italija? Imao sam više opcija, a u to vrijeme je mnogo klubova pregovaralo sa mnom. Nakon toga sam pričao sa Joseom, a on je u tom razgovoru imao jasan cilj. Shvatio sam šta želi uraditi s Romom i poželio sam biti dio tog procesa. Ukazao mi je povjerenje, što je bio jedan od ključnih razloga zbog kojih sam prešao u Romu", rekao je Abraham.

Nakon toga, kaže da je od portugalskog stručnjaka naučio više nego za čitavu karijeru.

"Kada me Mourinho prvi put nazvao, pitao je da li želim uživati u sunčanom vremenu ili ću ostati na kiši. Nasmijao sam se. Iskreno, na početku sam želio ostati u Premiershipu i igrati u Engleskoj, ali sam morao donijeti odluku. Na kraju sam izabrao Italiju i sretan sam zbog toga. U ovom kratkom periodu sam naučio koliko i tokom čitavog života. To je dobro jer morate usvajati savjete različitih trenera. Trenutno, učim mnogo", otkriva Abraham.

Abraham je naknadno dobio i poziv selektora Engleske Garetha Southgatea za oktobarske mečeve protiv Andore u gostima i Mađarske na domaćem terenu.