Prijateljska utakmica
4

Tok utakmice: Engleska - BiH 3:0

N. K.
Sve je spremno za utakmicu na St James' Parku (Foto: Sportsport.ba)
Foto: NS BiH
Nogometaši Engleske i Bosne i Hercegovine večeras od 20:45 sati igrali su prijateljsku utakmicu u Newcastleu, a tekstualni prijenos mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.
90+4' - Gotova je utakmica! Zaslužena pobjeda Engleske protiv podmlađene i defanzivno orijentisane BiH!

90' - Igrat će se još četiri minute sudijske nadoknade.

89' - GOOOOL! Engleska postiže i treći pogodak, a strijelac je Kane! Najbolji napadač Engleske je dobro pratio akciju u kojoj je lopta nekoliko puta mijenjala vlasnika i na kraju matirao Vasilja. Raspad igre našeg tima u završnici utakmice.

88' - Odlična šansa za Englesku, ali je Vasilj odbranio udarac Gallaghera.

85' - GOOOOL! Engleska je udvostručila vodstvo, a strijelac je bio Alexander-Arnold! Dugo je trajao još jedan napad Engleske, a onda je Grealish lucidno uposlio usamljenog Alexander-Arnolda koji majstorski hvata volej i matira Vasilja.

83' - Dvostruka izmjena u redovima BiH. Barbarez je izveo Ahmedhodžića i Gigovića, a ušli su Muharemović i Burnić.

80' - Ulazimo u završnicu utakmice. Igra se posljednjih deset minuta. Mogla je Engleska udvostručiti prednost nakon što je Grealish uposlio Maddisona, ali je u odsutnom trenutku okliznuo i prilika je propala.

78' - Potpuna ofanziva Engleske. Novi igrači su unijeli svježinu i dodatnu energiju, dok se naš tim i dalje grčevito brani.

76' - Žuti karton za Branthwaitea nakon što je glavom neoprezno udario Gigovića.

73' - Još jedna izmjena kod Engleske. Ulazi Gomez umjesto Dunka. Izmjene i kod naše selekcije. Ušli su Hadžikadunić i Tabaković umjesto Radeljića i Demirovića.

71' - Zaprijetio je sada Kane jednim udarcem s distance, ali je Vasilj večeras na nivou.

70' - I dalje Engleska vrši veliki pritisak. Dosta lošija igra našeg tim u drugom poluvremenu budući da ne može duže vrijeme zadržati loptu, a pogotovo kreirati nešto u ofanzivi.

64' - Drugi žuti karton za naš tim, a dobio ga je Gazibegović.

63' - Izmjena i u našem timu. Umjesto Šarića ušao je Huseinbašić.

62' - Veliki broj izmjena sada kod Engleza. Izašli su Watkins, Palmer, Trippier, Eze i Guehi, a ušli su Kane, Maddison, Wharton, Grealish i Branthwaite.

60' - GOOOOOL! Engleska vodi 1:0, a strijelac je Palmer iz penala! Vasilj je pročitao ofanzivca Chelseaja, čak je i dirao loptu, ali je ipak ona završila u mrežu za 1:0 na St James' Parku.

59' - Saggi je odlučio pokazati na bijelu tačku. Tahirović je dobio i žuti karton.

58' - Igra se sada zaustavila zbog mogućeg penala za Englesku nakon što je Tahirović povlačio Konsu za dres. Sudija Saggi će gledati situaciju na VAR ekranu.

55' - Veliki je pritisak Engleza. Međutim, nema izazitih prilika. U međuvremenu, naša selekcija ne uspijeva da organizuje kontranapad.

50' - Slično stanje na terenu kao i u prvom poluvremenu. Englezi imaju posjed lopte, međutim rješenja u posljednjoj trećini terena nemaju.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

Foto: NS BiH
Foto: NS BiH

45' - Gotovo je prvo poluvrijeme! Imala je Engleska više od igre te dvije velike prilike, ali čini se kako selektor Barbarez može biti zadovoljan s izadnjem našeg tima u prvom poluvremenu.

40' - Englezi su u završnici prvog poluvremena bez ideje, a naša selekcija je sada imala dobru priliku. Nakon presinga na polovini protivnika, oduzeli smo loptu, a Hajradinović je dobro šutirao. Ipak, bio je izblokiran pa je lopta otišla malo pored gola.

35' - Potpuno smo umirili utakmicu. Englezi ne pronalaze rješenje za našu odbranu.

33' - Gazibegović je sada zaprijetio udarce, ali je bio izblokiran. Naša selekcija se malo oslobodila pritiska.

29' - Prvi žuti karton na utakmici. Dobio ga je Guehi nakon što je žestoko startovao nad Gigovićem.

28' - Velika šansa za Englesku! Nakon ubacivanja iz kornera stvorila se velika gužva pred našim golom. Na kraju je Konsa šutirao, ali je ponovo Vasilj odličan s intervencijom.

26' - Eze je sada napravio pometnju u našim redovima, ali je na kraju Katić fantastično intervenisao i otklonio opasnost.

22' - Protekla je polovina prvog poluvremena. Englezi su imali samo jednu priliku preko Watkinsa i naša odbrana izgleda besprijekorno. Zanimljivo da smo izveli i jedan korneri, dok domaćinima to još nije pošlo za nogom.

18' - Gallacher je sada uputio loš udarac nakon duge akcije Engleza koji su kružili oko naše odbrane.

14' - Englezi potpuno dominiraju u posjedu lopte, ali naša odbrana za sada djeluje odlično. Vrijedi istaći da se Gazibegoviću ukazivala pomoć, ali je sve u redu i nastavit će utakmicu.

9' - Prva velika prilika na utakmici za Englesku! Palmer je uposlio Watkinsa koji se sjajno izborio u duelu s Katićem te je uspio šutirati, ali je Vasilj na vrijeme skratio ugao i odlično intervenisao. Ostaje 0:0.

5' - Početno ispitivanje snage na početku utakmice. Englezi pokazuju da žele igrati ofanzivno, ali naša odbrana dobro djeluje na samom startu utakmice.

2' - Naša selekcija će imati i u Newcastleu veliku podršku, a to se moglo čuti i u televizijskom prijenosu tokom intoniranja himne naše države.

1' - Počela je utakmica u Engleskoj!

20:40 - Utakmicu će suditi Rohit Saggi iz Norveške, a pomagat će mu također Norvežani Morten Jensen i Anders Olav Dale. Četvrti sudija je Danac Morten Krogh. Izvode se himne, a onda će ubrzo i početi večerašnja utakmica.

Foto: Sportsport
Foto: Sportsport

20:35 - Ovo će biti ujedno naš prvi međusobni duel s velikom svjetskom selekcijom, a uprkos tome što je prijateljska, utakmica protiv Engleske predstavlja istinski spektakl.

20:30 - Englezi večeras imaju imperativ da se pokažu u najbolje mogućem svjetlu budući da su u martu podbacili u prijateljskim utakmicama. Prvo su izgubili od Brazila, a onda su remizirali s Belgijom. Selektor Gareth Southgate je sinoć na konferenciji za medije otkrio da će Engleska igrati u kombinovanom sastavu zbog brojnih povreda, ali i zbog toga što se još neki igrači nisu priključili selekciji zbog obaveza u svojim klubovima.

20:25 - Uz novog selektora u našem timu je i mnogo novih igrača pa će ova utakmica biti dobra prilika da vidimo gdje se u ovom trenutku nalazi reprezentacija BiH u odnosu na jednog od prvih favorita predstojećeg Evropskog prvenstva.

Nažalost, naša selekcija na Euru neće igrati nakon što je u martu ispala od Ukrajine u baražu za plasman. Bio je to samo nastavak užasne forme iz kvalifikacija koje smo okončali s tri uzastopna poraza (Portugal, Luksemburg i Slovačka). Ceh je na kraju platio bivši selektor Savo Milošević s kojim Nogometni savez BiH nije nastavio saradnju. Selektor Sergej Barbarez se uoči jučerašnjeg puta za Englesku nije dobro osjećao te je ostao u Sarajevu. Ekipi u Engleskoj se priključio sinoć.

20:20 - Stigli su nam i sastavi za večerašnji okršaj. Novi selektor BiH Sergej Barbarez je zbog brojnih problema i otkaza odabrao dosta izmijenjen sastav Zmajeva u odnosu na ranije utakmice. Od prve minute igrat će: Vasilj; Radeljić, Katić, Ahmedhodžić; Gazibegović, Tahirović, Šarić, Hajradinović, Bičakćčić; Demirović, Gigović.

Rezerve kod BiH su Hadžikić, Pirić, Hadžikadunić, Huseinbašić, Tabaković, Džeko, Mujakić, Burnić, Šošić i Muharemović.

Selektor Engleske Gareth Southgate također je imao problema pa je izveo kombinocvn sastav: Od prve minute će igrati: Pickford; Trippier, Guehi, Dunk, Konsa; Gallagher, Alexander-Arnold, Eze, Palmer, Bowen; Watkins.

Na klupi Engleske su ostali Ramsdale, Henderson, Trafford, Gomez, Branthwaite, Quansah, Rice, Toney, Grealish, Maddison, Kane, Jones i Wharton.

20:15 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos prijateljske utakmice između selekcija Engleske i Bosne i Hercegovine. Susret se igra na stadionu St James' Parku s početkom u 20:45 sati.