Održan hitan sastanak
62

Engleski klubovi usvojili pravilo koje će spriječiti "upumpavanje" novca u Newcastle

H. H.
Čelnici Newcastlea Yasir Al-Rumayyan i Amanda Staveley (Foto: EPA-EFE)
Čelnici Newcastlea Yasir Al-Rumayyan i Amanda Staveley (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je Public Investment Fund, iza kojeg stoji saudijski princ Mohammed bin Salman, kupio Newcastle, održan je hitan sastanak engleskih klubova, na kojem je donesena odluka da se privremeno zamrznu sponzorski ugovori s kompanijama, koji se mogu povezati s vlasnicima klubova.

Za ovaj prijedlog glasalo je 18 klubova, jedan je bio protiv (Newcastle), a jedan suzdržan (Manchester City). Na taj način većina engleskih premijerligaša želi spriječiti upumpavanje novca u Newcastle, koji je nakon dolaska novih vlasnika planirao novac u klub ubaciti preko ugovora s naftnim kompanijama iz Saudijske Arabije.

"Da nismo uveli ovo pravilo, ništa ne bi moglo spriječiti Newcastle da proda ime stadiona za 100 miliona funti nekoj kompaniji iz Saudijske Arabije i onda da taj novac iskoristi u januaru za dovođenje igrača. Time bi zaobišli naša pravila o finansijskom fair-playu", rekao je neimenovani dužnosnik Premier lige za Sky Sports.

Privremeno zamrzavanje na snazi će biti mjesec, dok se pregovara o trajnoj promjeni pravila.

Newcastle, koji je ušao u krug superbogatih svjetskih klubova, trenutno se nalazi na pretposljednjem mjestu u engleskom Premiershipu i morat će dovoditi pojačanja u borbi za opstanak.

Nema sumnje da će saudijski princ Mohammed bin Salman "odriješiti kesu" kako bi u januaru doveo igrače koji će spasiti klub od selidbe u niži rang, ali i biti neki od nositelja igre u narednoj sezoni. Engleski mediji prenijeli su da popularne Svrake već u januaru za pojačanja mogu potrošiti oko 200 miliona funti.