Projekt 2025/2026.
46

Englezi pripremili veliki plan s Guardiolom: Čekat će godinu, pa s njim napasti svjetsku titulu

D. P.
Guardiola odlično poznaje engleski nogomet (Foto: EPA-EFE)
Guardiola odlično poznaje engleski nogomet (Foto: EPA-EFE)
Ugledni engleski list Independent prenio je danas senzacionalne vijesti o mogućem napadu Nogometnog saveza Engleske na Pepa Guardiolu, kojeg silno žele na kormilu reprezentacije nakon razlaza sa Garethom Southgateom.

Epizoda Garetha Southgatea završena je jučer nakon osam godina i dva finala evropskih prvenstava. Englezi sada žele otići korak dalje, pa su odlučili krenuti u ofanzivu na Pepa Guardiolu.

Vjerovatno najbolji nogometni stručnjak današnjice još uvijek ima aktivan ugovor s Manchester Cityjem, a on će biti okončan narednog ljeta. Stoga, Nogometni savez Engleske pripremio je zanimljiv plan kako bi Guardiolu doveo, ali tek narednog ljeta kad završi ugovor sa Cityjem.

Naravno, Englezima će biti potrebno i da nagovore Guardiolu da ne ostane u Manchester Cityju i ne potpiše novi ugovor, a onda i da pristane voditi zvijezde reprezentacije Engleske.

Kako prenosi Independent, čelnici engleskog nogometa već su pripremili cijeli plan. Naime, u cilju je imenovati trenera U-21 reprezentacije Engleske Leeja Carsleya (50), te bi on imao ulogu voditi seniore do Guardiolinog isteka ugovora.

Carsley je već u reprezentaciji, odlično je upućen u zbivanja i u savezu i u omladinskim selekcijama, a konstantno je bio i na "liniji" sa Southgateom. Englezi smatraju da bi on mogao biti odlično prijelazno rješenje dok se ne dovede Guardiola.

Cilj Engleza bi tako bio jasan - Guardiola bi imao zadatak da za godinu dana spremi reprezentaciju i donese titulu prvaka svijeta sa Svjetskog prvenstva koje se 2026. godine igra u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi.

Prethodno su se na klupi Engleske, kao nasljednici Southgatea, spominjali Eddie Howe, Graham Potter te čak selektorka ženske reprezentacije Sarina Wiegman.

Trenutno Engleska teško da može imenovati ozbiljnijeg selektora od Guardiole. Osim što je ponajbolji nogometni stručnjak današnjice, odlično poznaje engleski nogomet, tu je već dugo i svi imaju poštovanja prema njemu, a trenirao je ili još uvijek trenira brojne zvijezde ove selekcije.