Privremena obustava
77

Englezi tvrde: Katar tokom SP-a neće kažnjavati istospolne parove koji se drže za ruke

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Čelnici Nogometnog saveza Engleske (FA) tvrde da istospolni parovi neće imati zakonske probleme tokom Svjetskog prvenstva u Kataru i da će rigorozni zakoni u ovoj državi tokom održavanja Mundijala biti privremeno ukinuti.

U ovoj arapskoj državi istospolni parovi su zakonom zabranjeni i bilo kakvo eksponiranje podložno je krivičnoj prijavi, a to važi i za bilo kakav vid podrške kao što je isticanje zastava u duginim bojama.

Ipak, Englezi tvrde da tokom trajanja Mundijala problema s tim ne bi trebalo biti, a uz informaciju da su u intenzivnom dijalogu s katarskim vlastima, navode da će spomenuti zakoni biti privremeno ukinuti.

"Primjer, neki manji 'prekršaji', kao što je držanja za ruke, više nisu ilegalni za istospolne parove, a bit će dozvoljeno i nošenje zastave u duginim bojama", kaže za The Guardian Mark Bullingham, direktor FA-a. pa dodaje:

"No, one se ne smiju vješati po džamijama, tako bi se ipak iskazalo nepoštovanje prema lokalnoj kulturi. Domaćini su svakako upućeni u ovu problematiku i znat će reagovati na ispravan način."

Svjetsko prvenstvo u Kataru će se igrati od 20. novembra do 18. decembra ove godine.