Stiže u Berlin
972

Erdogan dolazi na Euro da bodri Tursku usred diplomatskog spora s Nijemcima

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan prisustvovat će četvrtfinalnoj utakmici Evropskog prvenstva koju Turska igra protiv Nizozemske u subotu, dok Ankara i Berlin razmjenjuju kritike zbog slavljeničke geste turskog nogometaša Meriha Demirala.
Erdoganovo prisustvo utakmici u Berlinu potvrdili su iz njegovog kabineta za France press, a posebnu je to pažnju privuklo jer traje manji diplomatski spor između Turske i Njemačke nakon Demiralove proslave.

Štoper Turske je svoj pogodak u pobjedi nad Austrijom u osmini finala slavio tako što je rukama podignutim u zrak istakao pozdrav Sivih vukova, turske ultranacionalističke skupine.

Takav potez Turčina osudila je i ministrica unutrašnjih poslova Njemačke Nancy Faeser, koja je kritikovala Demirala, kao i cjelokupna njemačka javnost, dok su iz Turske to nazvali ksenofobijom.

Njemački mediji su objavili da je zbog svega Njemačka pozvala i turskog veleposlanika u Berlinu da se očituje, a isto je nakon toga uradila Turska s njemačkim veleposlanikom u Ankari, kod kojeg se žalila zbog kritika izrečenih na račun Demirala.

Podsjetimo, zbog pozdrava Sivih vukova bi Demiral mogao biti kažnjen, ali se ipak ne očekuje da mu UEFA izrekne zabranu igranja u četvrtfinalu već drugačiju sankciju.

Utakmica Turska - Nizozemska na rasporedu je u subotu od 21 sat na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a Turci su prethodno napravili iznenađenje i u osmini finala Eura eliminisali favorizovanu Austriju s 2:1.