Veliko razočarenje
146

Fenerbahče nakon dramatičnih produžetaka ispao iz kvalifikacija Lige prvaka

H. H.
Džeko na utakmici protiv Lillea (Foto: EPA-EFE)
Džeko na utakmici protiv Lillea (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Fenerbahčea eliminisani su iz kvalifikacija Lige prvaka nakon što su u revanš susretu 3. pretkola poslije produžetaka remizirali na svom terenu s Lilleom rezultatom 1:1. U regularnom toku meča bilo je 1:0 za Fener, a u prvom susretu Francuzi su slavili 2:1.
Fener je bio dominantan u prvom poluvremenu i propustio je niz dobrih šansi. Džeko je glavom šutirao pored gola na samom startu, da bi udarac Szymanskog odbranio Chevalier.

Najbolju priliku propustio je Allan Saint-Maximin kada je u 38. minuti nakon sjajnog driblinga zamalo šutirao pored gola.

U nastavku smo gledali mnogo tvrđu utakmicu, bez pravih šansi sve do finiša. Fener je mogao izboriti produžetke u 83. minuti, ali Bright Osayi-Samuel je nakon izvanrednog udarca pogodio stativu.

I kada se činilo da će ostati 0:0, Bafode Diakite je u 92. minuti postigao autogol, kojem je kumovao i Džeko koji je skočio i prebacio loptu, a nogometaš Lillea je skrenuo u vlastitu mrežu za 1:0 i produžetke.

Produžeci su donijeli dodatnu dramu, jer je Lille dobio crveni karton u 109. minuti nakon isključenja Mandija, ali u 117. minuti dosuđen je penal za goste koji je u gol za 1:1 i prolaz dalje pretvorio David.

Fener je u 119. minuti pogodio prečku preko Tosuna, ali do gola i penala nije mogao.

Fenerbahče je tako eliminisan iz Lige prvaka i takmičenje će nastaviti u Evropskoj ligi, dok će Lille u play-offu Lige prvaka odmjerit će protiv boljeg iz duela između praške Slavije i Royal Uniona.

Edin Džeko je odigrao 90 minuta i zamijenjen je na početku produžetaka, dok Rade Krunić nije ulazio u igru.

Salzburg za koji nastupa bh. reprezentativac Amar Dedić prošao je u play-off Lige prvaka nakon što je u sjajnom meču kao gost remizirao protiv nizozemskog Twentea rezultatom 3:3.

Asistenciju za drugi gol svog tima upisao je Dedić, a Salzburg je prošao dalje zahvaljujući pobjedi u prvom susretu 2:1