Ispred su Real i City
18

Fiorentina prestigla Manchester United u broju postignutih golova ove godine

D. B.
Fiorentina je prestigla Manchester United u broju postignutih golova u toku 2023. godine, tako da su ispred italijanskog kluba sada samo Real Madrid i Manchester City.

Fiorentina se našla na trećem mjestu tabele italijanske Serie A nakon pobjede nad Cagliarijem u ponedjeljak rezultatom 3:0. Opta ističe da ova pobjeda znači da je Fiorentina sada treća najefikasnija ekipa u konkurenciji klubova iz pet najboljih liga u Evropi.

Tim trenera Vincenza Italiana postigao je 82 gola u svim takmičenjima ove godine, jedan više od Manchester Uniteda i dva više od Bayerna. Ispred su samo Real Madrid s 92 te Manchester City sa 102 postignuta pogotka.

Prošle sezone je Fiorentina stigla do finala Konferencijske lige i finala Kupa Italije, a sezonu u Serie A završila je na devetom mjestu. Ipak, plasirala se u Konferencijsku ligu zbog suspenzije Juventusa u evropskim takmičenjima.

Napadači Luka Jović i Arthur Cabral postigli su 13, odnosno 17 golova prošle sezone, ali više nisu u klubu te su ih zamijenili M'Bala Nzola i Lucas Beltran.

Nico Gonzales je trenutno najbolji strijelac Fiorentine ove sezone sa šest golova u devet nastupa.