"Slučaj Čelik"
280

FK Sarajevo traži da Nogometni savez BiH već danas riješi sve dileme oko "zaštićenog godišta"

E. B.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Fudbalski klub Sarajevo se oglasio saopćenjem za javnost nakon što je sinoć posljednjih nekoliko sekundi utakmice protiv Posušja igrao bez U21 igrača u ekipi.
Sudija Dražen Marić je u finišu susreta pokazao crveni karton Nidalu Čeliku, jedinom U21 nogometašu u redovima Bordo tima u tom trenutku na terenu, zbog namjernog udaranja laktom u glavu protivnika.

Kako je trener Zoran Zekić već napravio pet izmjena, Sarajevo je posljednjih nekoliko sekundi utakmice igralo bez igrača "zaštićenog godišta", a s obzirom da u Propozicijama takmičenja stoji da "jedan od igrača do 21 godine starosti mora biti u igri cijeli tok utakmice", mnogi su postavili pitanje da li će susret biti registrovan službenim rezultatom 3:0 u korist Posušja.

Nakon što je za Klix.ba potvrđeno da će sjednica Takmičarske komisije NS BiH biti održana tokom naredne sedmice oglasio se i Bordo tim i zatražio da NS BiH odmah objavi odluku.

"Fudbalski klub Sarajevo poziva Nogometni savez Bosne i Hercegovine da bez odlaganja izađe u javnost sa preciznim tumačenjem odredbi Propozicija WWIN lige u vezi sa obavezama klubova kada su u pitanju igrači takozvanog zaštićenog godišta.

Već danas se igraju nove utakmice i jasno je da klubovi, nakon situacije koja se desila na utakmici Sarajevo - Posušje, ne znaju i ne mogu biti sigurni na koji način su dužni poštivati navedene odredbe, a što u konačnici može voditi nejednakosti klubova i neregularnosti takmičenja.

FK Sarajevo nije učinio niti jedan potez koji je u suprotnosti sa Pravilnikom, ali se već u medijima pojavljuju 'izvori iz Takmičarske komisije NSBiH' koji tvrde suprotno. Ukoliko bi se ovakva 'nezvanična' tumačenja pokazala kao zvanična to bi vodilo stvaranju situacija koje bi se mogle zloupotrijebiti na bezbroj načina.

Ovakve poteze neodgovornih pojedinaca smatramo nekorektnim i očekujemo od NS BiH da zaustavi i sankcioniše ovakvu praksu, te da hitno reaguje i preciznim tumačenjem pomenutih odredbi osigura jednake uslove za sve učesnike WWIN lige.

FK Sarajevo uvijek se zalagao i nastavit će se zalagati za jednakost svih učesnika u WWIN ligi i maksimalnu regularnost takmičenja jer samo tako se može osigurati daljnji napredak našeg fudbala", stoji u saopćenju FK Sarajevo.