Neobičan zahtjev
243

Flick tjera igrače Barcelone na popravku zuba, karijes bi mogao utjecati na njihove povrede

N. M.
Hansi Flick je ovog ljeta na klupi Barcelone naslijedio Xavija (Foto: Twitter)
Hansi Flick je ovog ljeta na klupi Barcelone naslijedio Xavija (Foto: Twitter)
Zanimljiva vijest iz Barcelone danas je privukla dosta pažnje, pošto je novi trener katalonskog kluba Hansi Flick odlučio da nogometaše pošalje na pregled i popravku zuba.
Flick je takav zahtjev igračima uputio uz objašnjenje da želi da na svaki mogući način poboljša njihov performans, a još ranije je dokazano da zdravlje zuba ima itekakve veze s tim.

Naime, Marca piše kako karijes i drugi problemi sa zdravljem zuba mogu utjecati na igru nogometaša jer je dokazana direktna povezanost ovog faktora s povredama mišića i funkcionalnim ograničenjima.

“U bolesnim ustima dolazi do situacije hronične infekcije koja može dovesti do problema s mišićima, tendinitisa, artritisa i slično. Također je sve povezano s većim umorom mišića i kasnijim oporavkom od povreda mišića,", utvrdili su španski stomatolozi i profesori Olalla Argibay i Jerián González.

"Sportisti su skloniji karijesu. Njih 55 posto koji su učestvovali na Olimpijskim igrama u Londonu imalo je karijes, a 76 posto problema s desnima. Jer? Činjenica da imaju više karijesa može biti povezana s činjenicom da nogometaši i sportisti općenito slijede dijetu bogatu ugljikohidratima i imaju veću konzumaciju izotoničnih pića te bezalkoholnih pića s visokim udjelom šećera. Nadalje, stres kojem su izloženi uzrokuje smanjenje lučenja sline, što također pridonosi razvoju karijesa koji, osim što je neugodan i bolan poremećaj, negativno utječe i na opće zdravlje nogometaša. To je zato što bakterije koje uzrokuju karijes mogu ući u krvotok i nastaniti se u mišićima i zglobovima, što može uzrokovati asteniju koju karakteriziraju umor mišića i dispneja (disanje uz prenaprezanje)", objašnjavaju španski stručnjaci.

Barcelonu krajem mjeseca očekuje prva prijateljska utakmica u sklopu priprema za novu sezonu, pošto će 31. jula igrati protiv Manchester Cityja, a zakazani su i dueli s Real Madridom 4. augusta i Milanom tri dana poslije.

Novu sezonu La Lige će Katalonci započeti duelom s Valencijom 17. augusta na Mestalli.