SP 2018: GRUPA C
13

Francuska prepuna talenta kao ogroman favorit grupe, neugodna Danska s liderom Eriksenom

Piše: O. T.
Paul Pogba, Christian Eriksen, Paolo Guerrero, Tim Cahill (s lijeva na desno). (Foto: AFP)
Paul Pogba, Christian Eriksen, Paolo Guerrero, Tim Cahill (s lijeva na desno). (Foto: AFP)
Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje se održava od 14. juna do 15. jula, bit će 21. smotra najboljih svjetskih nogometnih selekcija. Predstavljanje stadiona na kojem će se igrati utakmice je iza nas, podsjećanje na neke historijske trenutke smo također arhivirali, a sada nastavljamo s predstavljanjem grupa. Slijedi predstavljanje četiri selekcije koje čine grupu C: Francuska, Australija, Peru i Danska.

O stadionima Svjetskog prvenstva u Rusiji i o historiji svjetskih prvenstava mogli ste čitati na našem portalu, a uvertiru za Svjetsko prvenstvo nastavljamo predstavljanjem grupe C nakon što smo predstavili grupu A i grupu B.

Francuzi nakon srebra na Euru 2016. godine osvojenog na domačem tlu želi nastaviti s velikim rezultatima na velikim takmičenjima, a ima sve predispozicije za takvo nešto. Danska, Australija i Peru vodit će veliku borbu za plasman u osminu finala.

Francuska

Francuzi igraju svoje 15. svjetsko prvenstvo, a do sada su najbolji rezultat napravili 1998. godine kada su osvojili titulu. Plasman u Rusiju izborili su osvajanjem prvog mjesta u grupi A evropskog dijela kvalifikacija ispred Švedske, Holandije, Bugarske, Lukemburga i Bjelorusije. Trenutno su sedma reprezentacija svijeta.

Koliko su Francuzi jaki najbolje pokazuje podatak da na spisak nisu uvršteni igrači poput Anthonyja Martiala i Alexandrea Lacazettea, a od ranije je poznao da za reprezentaciju ne igra Karim Benzema. Ipak, i bez takvih imena ovaj tim djeluje prejako i samo je pitanje da li će svoj indivialni kvalitet pretvoriti u kolektivnu snagu. Ekipa koja u svom timu ima Raphaela Varanea, Paula Pogbu, N'Goloa Kantea, Antoinea Griezmanna, Kyliana Mbappéa i Oliviera Girouda može sve što poželite.

Nedostaci Francuske leže u odbrani, tačnije na bekovskim pozicijama gdje bi treabli igrati Djibril Sidibe i Benjamin Mendy. Njihov kvalitet nije sporan, ali jeste forma pošto su obojica iza sebe imali sezonu obilnu povredama.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Spisak igrača Francuske:

Golmani: Hugo Lloris (Tottenham), Steve Mandanda (Marseille) i Alphonse Areola (Paris St-Germain).

Odbrana: Lucas Hernandez (Atletico Madrid), Presnel Kimpembe (Paris St-Germain), Benjamin Mendy (Manchester City), Benjamin Pavard (Stuttgart), Adil Rami (Marseille), Djibril Sidibe (Monaco), Samuel Umtiti (Barcelona) i Raphael Varane (Real Madrid).

Vezni red: N'Golo Kante (Chelsea), Blaise Matuidi (Juventus), Steven N'Zonzi (Sevilla), Paul Pogba (Manchester United) i Corentin Tolisso (Bayern Munich).

Napad: Ousmane Dembele (Barcelona), Nabil Fekir (Lyon), Olivier Giroud (Chelsea), Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Thomas Lemar (Monaco), Kylian Mbappe (Paris St-Germain) i Florian Thauvin (Marseille).

Selektor Didier Deshamps rođen je 15. oktobra 1968. godine u Bayonneu. Na kormilu Francuske nalazi se od 8. jula 2012. godine kada je zamijenio Laurenta Blanca. Prethodno je trenirao Monaco, Juventus i Marseille. Najveći uspjeh u klupskoj trenerskoj karijeri ostvario je vodeći Monaco s kojim je poražen od Porta u finalu Lige prvaka 2004. godine. Na klupi Francuske osvojio je srebro na posljednjem Evropskom prvenstvu.

Australija

Australiji će ovo biti peto svjetsko prvenstvo, a do sada su samo jednom uspjeli proći grupu i to 2006. godine. U trećoj rundi azijskih kvalifikacija bili su treći u svojoj grupi iza Japana i Saudijske Arabije. Potom su u azijskom baražu izbacili Siriju da bi u interkonfederacijskom baražu bili bolji od Hondurasa. Australija je trenutno 36. reprezentacija svijeta.

Do Mundijala Australiju je vodio Ange Postecoglou, a onda je nakon njegovog odlaska koji se desio u novembru, reprezentaciju preuzeo Bert van Marwijk, koji je plasman na Mundijal izborio vodeći Saudijsku Arabiju. Očekuje se da će Australija pod Van Marwijskom izgledati čvršće u defanzivi te da će se oslanjati na brzinu Mathewa Leckieja i Robbieja Krusea.

Problem Australije leži u činjenici da su Mundijal teško izborili te da bi mogli imati velike poteškoće protiv jačih ekipa, a u ovoj grupi oni djeluju kao najslabija ekipa. Mogu se "nositi" s Danskom i Peruom, ali to trebaju dokazati i na terenu.

Foto: AFP
Foto: AFP

Spisak igrača Australije:

Golmani: Brad Jones (Feyenoord), Mat Ryan (Brighton) i Danny Vukovic (Genk).

Odbrana: Aziz Behich (Bursaspor), Miloš Degenek (Yokohama F. Marinos), Matthew Jurman (Suwon Samsung Blue Wings), James Meredith (Millwall), Josh Risdon (Western Sydney) i Trent Sainsbury (Grasshopper Zurich).

Vezni red: Jackson Irvine (Hull City), Mile Jedinak (Aston Villa), Robbie Kruse (VfL Bochum), Massimo Luongo (QPR), Mark Milligan (Al-Ahli), Aaron Mooy (Huddersfield), Tom Rogic (Celtic) i Tim Cahill (Millwall).

Napad: Daniel Arzani (Melbourne City), Tomi Jurić (Luzern), Mathew Leckie (Hertha Berlin), Andrew Nabbout (Urawa Red Diamonds), Dimitri Petratos (Newcastle Jets) i Jamie Maclaren (Hibernian).

Selektor Bert van Marwijk je tokom karijere vodio Feyenoord, Borussiju Dortmund, Holandiju, HSV i Saudijsku Arabiju, a najbolje rezultate pravio je u Feyenoordu, Holandiji i Saudijskoj Arabiji. S Feyenoordom je 2002. godine osvojio Kup UEFA, s Holandijom srebro na Mundijalu 2010. godine, dok je Saudijce odveo na ovaj Mundijal.

Peru

Peru će igrati svoje peto svjetsko prvenstvo, a najbolji rezultat napravio je 1970. godine kada je igrao četvrtfinale. Do Rusije je stigao osvajanjem petog mjesta u južnoameričkim kvalifikacijama čime je izborio interkonfederacijski baraž gdje je bio bolji od Novog Zelanda. Peru se trenutno nalazi na sjajnom 11. mjestu FIFA-ine rang-liste.

Uvertira za Peru povodom Mundijala u Rusiji vrtila se oko kapitena Paola Guerrera. Nakon što su kapiteni Francuske, Danske i Australije, selekcija sa kojima je Peru u grupi na Mundijalu, zatražili od FIFA-e da pomiluje Guerrera i dozvoli mu nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Peruančeva 14-mjesečna suspenzija je privremeno ukinuta, te će on predvoditi svoje sunarodnjake na smotri najboljih svjetskih selekcija. Podsjetimo, 34-godišnji Guerrero je suspendovan u oktobru na 14 mjeseci zbog konzumiranja kokaina, iako on tvrdi da se nedozvoljena droga našla u njegovom organizmu konzumiranjem čaja.

Ekipa obiluje kreativnošću i disciplinom, a glavna zvijezda je Jefferson Farfan iz Lokomotiv Moskve. Mana za Peru ležu pravo u Guerreru koji od novembra nije igrao nogomet tako da tek treba da se vrati takmičarskim mečevima.

Foto: AFP
Foto: AFP

Spisak igrača Perua:

Golmani: Pedro Gallese (Veracruz), Carlos Caceda (Deportivo Municipal) i Jose Carvallo (UTC).

Odbrana: Aldo Corzo (Universitario), Luis Advincula (Lobos Buap), Christian Ramos (Veracruz), Miguel Araujo (Alianza Lima), Alberto Rodriguez (Atletico Junior), Anderson Santamaria (Puebla), Miguel Trauco (Flamengo) i Nilson Loyola (Melgar).

Vezni red: Renato Tapia (Feyenoord), Pedro Aquino (Leon), Yoshimar Yotun (Orlando City), Paolo Hurtado (Vitoria Guimaraes), Christian Cueva (Sao Paulo), Edison Flores (Aalborg), Andy Polo (Portland Timbers) i Wilder Cartagena (Veracruz).

Napad: Andre Carrillo (Benfica), Raul Ruidiaz (Morelia), Jefferson Farfan (Lokomotiv Moskva) i Paolo Guerrero (Flamengo).

Selektor Perua je bivši reprezentativac Argentine Ricardo Gareca koji je zaista napravio veliki uspjeh s Peruancima. Ranije je vodio brojne južnoameričke timove, ali najbolje rezultate bilježi na klupi ove reprezentacije s kojom će pokušati ostaviti trag i u Rusiji.

Danska

Danci su plasmanom u Rusiju izborili svoje peto svjetsko prvenstvo na kojem se nadaju da mogu ponoviti uspjeh iz 1998. godine kada su igrali četvrtfinale. U grupi E evropskog dijela kvalifikacija bili su drugi iza Poljske, a onda su u baražu ubjedljivo slavili protiv Republike Irske. Sada se nalaze na odličnom 12. mjestu renking liste.

U svakoj liniji Danska posjeduje igrače s najvećeg svjetskog nivoa, a najviše se očekuje od Christiana Eriksena, zvijezde Tottenhama i čovjeka koji je najzaslužniji zbog pobjede nad Ircima u baražu. Od njegovog raspoloženja mnogo će zavisiti rezultati reprezentacije Danske.

Najveći problem za Dansku je taj što je standardni zadnji vezni William Kvist izgubio mjesto u timu Kopenhagena i možda neće biti starter ni u Rusiji. U tri pripremna meča ove godine Danska je upisala jednu pobjedu (Panama) i dva remija (Čile i Švedska), a sve uz gol-razliku 1:0. Odbrana je time pokazala čvrstoću, ali je i napad ostavio zabrinjavajući učinak.

Foto: AFP
Foto: AFP

Spisak igrača Danske:

Golmani: Kasper Schmeichel (Leicester), Frederik Ronnow (Brondby) i Jonas Lossl (Huddersfield).

Odbrana: Simon Kjaer (Sevilla), Mathias Jorgensen (Huddersfield), Andreas Christensen (Chelsea), Henrik Dalsgaard (Brentford), Jannik Vestergaard (Borussia Monchengladbach), Jens Stryger Larsen (Udinese) i Jonas Knudsen (Ipswich).

Vezni red: Christian Eriksen (Tottenham), Lasse Schone (Ajax), Michael Krohn-Dehli (Deportivo La Coruna), Thomas Delaney (Werder Bremen), William Kvist (FC Copenhagen) i Lukas Lerager (Bordeaux).

Napad: Andreas Cornelius (Atalanta), Kasper Dolberg (Ajax), Martin Braithwaite (Middlesbrough), Nicolai Jorgensen (Feyenoord), Pione Sisto (Celta Vigo), Viktor Fischer (FC Copenhagen) i Yussuf Poulsen (RB Leipzig).

Selektor Age Heraide je ranije vodio, među ostalim, Malme, Viking, Norvešku i Rosenborg, a vodeći Brondby bio je prvak Danske 2002. godine. Ipak, pred njim se tek sad smiješi ogroman rezultat što bi bio plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva s Danskom.

Raspored utakmica:

  1. kolo (16. juni): Francuska - Australija (13:00 sati, Kazanj Arena)

  2. kolo (16. juni): Peru - Danska (19:00 sati, Mordovija Arena)

  3. kolo (21. juni): Danska - Australija (16:00 sati, Kosmos Arena)

  4. kolo (21. juni): Francuska - Peru (20:00 sati, Jekaterinburg Arena)

  5. kolo (26. juni): Danska - Francuska (17:00 sati, Lužniki)

  6. kolo (26. juni): Australija - Peru (17:00 sati, Fišt)