Slijedi ono najbitnije
41

Gdje se Zmajevi nalaze nakon godina poraza i padova: Ovo su šeširi za Svjetsko prvenstvo

D. P.
Zmajevi su u Zenici doživjeli deveti poraz u 10 utakmica (Foto: T. S./Klix.ba)
Zmajevi su u Zenici doživjeli deveti poraz u 10 utakmica (Foto: T. S./Klix.ba)
Iza nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine su još dva poraza u Ligi nacija, od favorizovanih selekcija Njemačke i Mađarske, a kako se ovo takmičenje bliži kraju, već se polako razmatra situacija za predstojeć kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Nakon odlaska na Mundijal u Brazil, Bosna i Hercegovina nije se plasirala na neko veliko takmičenje, a to će biti delikatan zadatak uprkos tome što je FIFA odlučila povećati broj učesnika Svjetskog prvenstva 2026. godine na čak 48 selekcija.

Svjetsko prvenstvo 2026. igrat će se u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku. Kvalifikacije na nekim kontinentima već su počele, a za Evropu će žrijeb biti održan nakon što se Liga nacija završi (decembar najvjerovatnije).

Za evropske selekcije predviđen je rekordan broj mjesta na jednom Mundijalu i ukupno će ih se 16 od 54 (Rusija i dalje diskvalifikovana) u kvalifikacijama naći na Svjetskom prvenstvu 2026. godine.

Srećom, Zmajevi su i dalje u trećem šeširu i dobit će nominalno dva jača protivnika u grupi. Reprezentacija BiH "visi" na granici između trećeg i četvrtog šešira, ali će se definitivno naći u trećem zahvaljujući nekadašnjim dobrim rezultatima i prije svega zaslugama selekcije vođene Ivaylom Petevom.

Trenutni izgled potova
Trenutni izgled potova

Reprezentacije će biti podijeljene u 12 grupa, a pobjednici svih će se direktno plasirati na Svjetsko prvenstvo. Još četiri mjesta bit će dostupna kroz baraž povezan s Ligom nacija.

Ovako izgledaju šeširi uoči žrijeba kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo:

Pot 1: Francuska, Španija, Engleska, Belgija, Nizozemska, Portugal, Italija, Njemačka, Hrvatska, Švicarska, Danska i Austrija.

Pot 2: Srbija, Mađarska, Poljska, Ukrajina, Turska, Švedska, Vels, Grčka, Slovačka, Rumunija, Češka Republika i Norveška.

Pot 3: Škotska, Slovenija, Irska, Finska, Gruzija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Island, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska, Crna Gora i Izrael.

Pot 4: Bugarska, Luksemburg, Bjelorusija, Armanija, Kosovo, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, Kipar, Latvija, Farska Ostrva i Litvanija.

Pot 5: Moldavija, Malta, Andora, Gibraltar, Lihtenštajn i San Marino.

Još je nekoliko nepoznanica između šešira, a najveća se vodi između Austrije u prvom i Srbije i Mađarske u drugom šeširu. Do kraja Lige nacija Srbija i Mađarska mogu "napasti" skok u prvi šešir i da tu zamijene Austriju ili eventualno Dansku.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo igrat će se od marta 2025. godine do marta 2026. godine.