Euro 2020
0

"Grupa smrti" garantuje najviše uzbuđenja, Mađarska traži senzaciju protiv velikana

K. H.
U grupi F nalaze se Njemačka, Francuska, Portugal i Mađarska (Foto: UEFA.com)
U grupi F nalaze se Njemačka, Francuska, Portugal i Mađarska (Foto: UEFA.com)
Evropsko prvenstvo u nogometu održava se od 11. juna do 11. jula, a nakon što je portal Klix.ba u prethodnim danima najavio takmičenje po grupama, preostala je još grupa F koja je ujedno i "grupa smrti" i definitivno najzanimljivija u prvoj fazi smotre najboljih.

U grupi F nalaze se Njemačka, Francuska, Portugal i Mađarska, a ova grupa definitivno će donijeti najbolje mečeve i najviše uzbuđenja te bi, ukoliko se rezultati tako poklope, već u prvoj fazi jedan od favorita mogao završiti nastup na Euru.

Iz ove perspektive teško je procijeniti da li će jedna od pomenutih reprezentacija dominirati u grupi, odnosno ko bi mogao podbaciti, a svakako da će svoju šansu čekati i Mađarska koja se sigurno neće unaprijed predati i otpisati bez da na terenu ostave posljednji atom snage.

Pobjednik grupe F u osmini finala će igrati protiv trećeplasiranog iz grupa A, B ili C, dok će drugoplasirani iz ove grupe igrati protiv pobjednika grupe D. Eventualni trećeplasirani iz ove grupe će igrati protiv pobjednika grupe B.

NJEMAČKA

Nijemci na Euro dolaze nakon velikog razočarenja na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gdje su branili titulu prvaka svijeta, ali su ispali već u prvoj fazi i upravo će nastup na smotri najboljih Starog kontinenta biti šansa da se iskupe svojim navijačima.

Selektoru Joachimu Löwu će ovo biti posljednje veliko takmičenje s reprezentacijom i već je najavio da nakon Eura napušta klupu Elfa, a kada je u pitanju najbolji dio tima i ono što je najjače oružje Njemačke, najviše se očekuje od brojnih napadačkih opcija na koje Löwu može računati, a to su: Kai Havertz (Chelsea), Thomas Müller (Bayern), Kevin Volland (Monaco), Timo Werner (Chelsea), Leroy Sané (Bayern) i Serge Gnabry (Bayern).

Nijemci imaju puno opcija u napadu
Nijemci imaju puno opcija u napadu

Jasno je da će na golu Njemačke prva opcija biti Manuel Neuer, dok bi odbranu trebao predvoditi štoper Borussije Dortmund Mats Hummels i štoper Chelseasja Antonio Rüdiger.

FRANCUSKA

Francuzi nakon poraza u finalu Eura 2016 godine napokon žele osvojiti titulu prvaka Evrope, odnosno ponoviti uspjeh generacije predvođene Zinedineom Zidaneom koja je nakon Svjetskog prvenstva 1998. godine osvojila i Euro 2020. godine.

Oni su do Eura došli bez većih problema i kao prvoplasirani iz grupe sa Turskom, Islandom, Albanijom, Andorom i Moldavijom, a u grupnoj fazi su postigli 25 pogodaka i primili samo šest. Ovo će im biti 10. nastup na Euru, a evropski stručnjaci analiziraju da je najveća slabost ove reprezentacije na bekovskim pozicijama te mali broj klasičnih veznih igrača.

Roster reprezentacije Francuske za Euro 2020 (Foto: EPA-EFE)
Roster reprezentacije Francuske za Euro 2020 (Foto: EPA-EFE)

Prednost će im svakako biti i povratak Karima Benzeme koji se povrijedio uoči Eura, no trebao bi biti spreman za one najvažnije mečeve.

PORTUGAL

Ekipa Portugala prije pet godina osvojila je prvi naslov prvaka Evrope u historiji, a ako su tada imali "puno" sreće i provlačili se od početka pa do samog kraja turnira, sadašnji tim odmah će biti na teškom ispitu u grupnoj fazi i trebao bi pokazati koliko se od njih može očekivati.

Na prošlom Euru Portugal je kao trećeplasirani prošao grupnu fazu, zatim su nakon produžetaka pobijedili Hrvatsku, pa Poljsku na penale, u polufinalu su lagano pobijedili Vels sa 2:0 i u finalu nakon produžetaka Francusku. Heroj je tada bio Eder.

Portugal brani titulu prvaka Evrope (Foto: EPA-EFE)
Portugal brani titulu prvaka Evrope (Foto: EPA-EFE)

Jasno, zbog svega toga Portugal će se drugim očima gledati na ovom takmičenju i upravo to je najveća prijetnja za ovaj tim, no tim koji ima lidera kao što je Cristiano Ronaldo svakako je spreman za najveće izazove i vrlo motivisani će dočekati mečeve u prvoj fazi.

MAĐARSKA

Mađarska, nekada svjetska nogometna velesila, propustila je deset završnih turnira u nizu prije nego su se 2016. godine pojavili u Francuskoj gdje su prošli grupnu fazu ispred Portugala, no dalje od osmine finala nisu mogli i odmah su doživjeli poraz od Belgije sa 4:0.

Na Euro ove godine su se plasirali nakon baraža i to jer su grupu sa Hrvatskom, Velsom, Slovačkom i Azerbejdžanom završili na četvrtom mjestu, no uspjeli su u Ligi nacija pobijediti Bugarsku sa 3:1 te potom Island sa 2:1 te se tim putem plasirati na smotru najboljih.

Mađarska će pokušati napraviti iznenađenje u grupi F (Foto: EPA-EFE)
Mađarska će pokušati napraviti iznenađenje u grupi F (Foto: EPA-EFE)

Jasno, Mađarska je u ovom žrijebu imala ubjedljivo najmanje sreće, no nadaju se da mogu ponoviti rezultat s prošlog prvenstva kada su stigli do nokaut faze.

Raspored mečeva grupe F:

1. kolo:

Mađarska - Portugal (Puškaš Arena, Budimpešta, 15. juni u 18 sati)

Francuska - Njemačka (Football Arena, Minhen, 15. juni u 21 sat)

2. kolo:

Mađarska - Francuska (Puškaš Arena, Budimpešta, 19. juni u 15 sati)

Portugal - Njemačka (Football Arena, Minhen, 19. juni u 18 sati)

3. kolo:

Portugal - Francuska (Puškaš Arena, Budimpešta, 23. juni u 21 sat)

Njemačka - Mađarska (Football Arena, Minhen, 23. juni u 21 sat)