Sve im promijenio
56

Halilhodžić otkrio koliko je rigorozan prema igračima Maroka i kako ga je izdao prvi pomoćnik

K. H.
Vahid Halilhodžić (Foto: EPA-EFE)
Vahid Halilhodžić (Foto: EPA-EFE)
Bh. stručnjak Vahid Halilhodžić objavio je spisak igrača Maroka na koje računa za tri susreta koja će ova reprezentacija igrati u junu, a na konferenciji za medije koja je trajala gotovo sat vremena otvorio je dušu i rekao tamošnjim novinarima sve što misli o trenutnoj atmosferi u ekipi.

Maroko će 2. juna igrati prijateljski duel protiv SAD-a, a potom slijede kvalifikacijske utakmice za Afrički kup nacija protiv Južne Afrike 9. juna i Liberije 13. juna, a Halilhodžić je pozvao 27 nogometaša.

Na Halilhodžićevom spisku se nalaze dvojica od trojice zvijezda zbog kojih je bio na rubu otkaza. Očito je da se popularni Vaha pomirio s Noussairom Mazraouijem i Amineom Haritom koji su se našli na spisku igrača, no na njemu nema Hakima Ziyecha. Obraćanje medijima otvorio je pitanjem zbog čega ga toliko kritikuju i zašto izmišljaju da je uvrijedio tamošnji narod.

"Četiri reprezentacije sam odveo na Svjetsko prvenstvo tako da stvarno ne razumijem kritike. Zašto se sve to priča o meni? Možda zato što sam ružan? Ono što je mene i moju porodicu najviše povrijedilo je skandalozna laž da sam uvrijedio Marokance", rekao je Halilhodžić.

Dalje je istakao kako se razočarao u bivšeg marokanskog nogometaša i bivšeg pomoćnika Mustaphu Hadjija, za kojeg je rekao da je igrao dvostruku ulogu u reprezentaciji.

"Razočarao me, njegovo ponašanje je neprihvatljivo, ali to je moja greška jer sam ga ja izabrao", kazao je bh. stručnjak, a potom nastavio:

"Kada sam došao na mjesto selektora reprezentacije Maroka, atmosfera u ekipi nije bila dobra. Sada postoji kult reprezentacije, a tokom 40 dana koliko je trajao Afrički kup nacija nije bilo nijednog problema. Moja veza s Marokom traje već 25 godina i uvijek ću se ovdje dobro osjećati. Kada sam došao u reprezentaciju, igrače sam pitao da li ih je sramota što ne znaju himnu svoje države. Mnogi su je nakon toga naučili, a također sam im zabranio izlaske, pušenje nargile, igranje PlayStationa cijelu noć... Radije ću tako raditi nego im dopustiti da rade šta požele."

Za kraj je rekao da je igranje za reprezentaciju svetinja, a da su ga pojedini menadžeri zvali kako bi njihove igrače pozvao u nacionalni tim.

"Govorim svima da je igranje za reprezentaciju svetinja. Nekim je samo Vahid Halilhodžić problem, a mogu reći i to da sam dobio veliki broj poziva od menadžera koji su tražili da njihovi igrači budu pozvani u reprezentaciju. Ipak, to tako ne ide sa mnom", završio je bh. stručnjak.