Oštra reakcija
127

HDZ Mostar reagovao na pisanje Gazzette: Jedan Zrinjski iz male BiH budi strah konkurenciji

D. P.
(Foto: Ilustracija / HŠK Zrinjski Mostar)
(Foto: Ilustracija / HŠK Zrinjski Mostar)
Nakon što je najtiražniji italijanski sportski list Gazzetta dello Sport objavio tekst u kojem se Zrinjski predstavlja kao ustaški klub, stigla je oštra reakcija Gradskog odbora HDZ BiH iz Mostara.
Novinar Lorenzo Topello jučer je objavio tekst na Gazzetti s naslovom "Zrinjski iz Mostara, ustaški klub koji osvaja Evropu", a to je izazvalo žestoke reakcije. Odmah se oglasio i izraelski biznismen Amir Gross Kabiri, potpredsjednik HŠK Zrinjski, koji je tekst ocijenio neistinitim i zlonamjernim.

Danas je stigla reakcija i iz Gradskog odbora HDZ BiH Mostar, odakle navode da je to pokušaj bacanja mrlje na historijski uspjeh evropskog Zrinjskog.

Iz mostarskog HDZ-a naglašavaju da simboli na grbu Zrinjskog predstavljaju obilježje Hrvata na ovim prostorima te da je grb kluba nastao iz vremena prije nastnka "totalitarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma".

Reakciju prenosimo u cijelosti:

"Oštro osuđujemo pokušaj bacanja mrlje na historijski uspjeh mostarskog/evropskog Zrinjskog. Talijanski novinar Lorenzo Topello našao je za shodno da na sportskom portalu ˝Gioca a fantacampionato˝ u tekstu objavljenom 21. augusta 2023. godine, priča o historiji Grada Mostara kao i države Bosne (za koju svi znamo da ne postoji. Bosna i Hercegovina da, ali sama Bosna ne). Na taj način se pokušava umanjiti veliki uspijeh koji naš Zrinjski ostvaruje u Evropi. Ukoliko se dotičemo obilježja na dresovima igrača, možemo spomenuti i činjenicu da u pojedinim nogometnim klubovima u Evropi još i danas na svojim dresovima imaju obilježja iz totalitarnih režima.

Ali, vratimo se na Zrinjski, čiji grb datira iz 1905. godine, a isti predstavlja obilježje hrvatskog naroda na svim prostorima. Dakle grb datira iz vremena prije nastanka totalitarnih režima-fašizma, nacizma i komunizma. Znamo da nije svakodnevnica u svijetu da je jedna ovako mala država baza velikih i uspješnih sportaša, iako to nama već odavno nije strano. Nije mala stvar da jedan HŠK Zrinjski iz male BiH parira velikim evropskim klubovima, ali svjesni smo da to u nekima budi strah od konkurencije. Naravno, nije način niti je profesinalno od strane dotičnog novinara, da dezinformacijama iz svima nama teškog razdoblja pokuša umanjiti vrijednost uspjeha mostarskog kluba", naveli su iz mostarskog HDZ-a te poželjeli sreću Zrinjskom u večerašnjem duelu protiv LASK-a iz Linza.