U-21 kvalifikacije
75

Henryjevi mladi Francuzi golom duboko u nadoknadi slavili na Grbavici protiv BiH

D. P.
Uzbudljiv meč na Grbavici (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Mlada nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Francuske nakon preokreta rezultatom 1:2 na Grbavici u duelu trećeg kola U-21 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

BiH je u trećem kolu kvalifikacija zamalo došla do prvog boda protiv najtežeg mogućeg protivnika. Na Grbavici je gostovao tim koji vrijedi 280 miliona eura prema Transfermarktu, a kojeg čine zvijezde brojnih velikana poput Chelseaja, Bayerna, PSG-a...

Selektor mlade reprezentacije Francuske je Thierry Henry, a ovaj legendarni napadač je tokom većeg dijela susreta imao razlog za nezadovoljstvo, iako se na kraju završilo pobjedom njegovog tima.

Prva do gola mogla je BiH. Nakon ubačaja iz slobodnog udarca s lijeve strane, Tarik Muharemović je pokušao iz prve, ali je njegov udarac otišao pored gola.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

BiH je imala mnogo prostora za kontre, a jednu takvu iskoristili smo u 29. minuti. Ivan Bašić je poslao fantastičnu loptu za Admira Bristrića, a napadač Olimpije iz drugog pokušaja pogađa mrežu Francuza za pravi šok kod gostiju.

Prednost nije dugo trajala pošto su se Francuzi vratili u igru pet minuta kasnije. Pogodio je Lyonov Rayan Cherki.

Rezultatom 1:1 otišlo se na odmor, a u nastavku su Francuzi imali očekivanu inicijativu, no bez rezultata.

Maghnes Akliouche imao je najbolju šansu za Francuze u 79. minuti. Nakon odličnog prodora uputio je opasan udarac, ali je odbranio Muhamed Šahinović.

Kako se meč bližio kraju, tako su i Francuzi krenuli na sve ili ništa. Ipak, uprkos posjeda lopte i kontrole igre na sredini terena, nije bilo većih prilika sve do same nadoknade. Tada je Arnaud Kalimuendo pogodio nakon ubačaja s desne strane i donio trijumf svojoj selekciji.

BiH 11. novembra nastavlja kvalifikacije gostovanjem na Kipru, dok će Francuzi za četiri dana dočekati također Kipar.

Rezultat i strijelci:

BiH - Francuska 1:2 (Bristrić 29' / Cherki 33', Kalimuendo 90+2')

Tabela:

Standings provided by Sofascore