Problemi za košarkaša
15

Hoće li Crnogorci oduzeti državljanstvo Nikoli Vučeviću? MUP provjerava NBA zvijezdu

N. K.
Nikola Vučević (Foto: EPA-EFE)
Nikola Vučević (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore provjerit će da li je košarkaš Nikola Vučević stekao američki pasoš i na taj način prekršio domaći zakon koji ne dozvoljava dvojno državljanstvo, a ishod tih bi mogao biti da reprezentativac te zemlje više ne bude njen državljanin.
Košarkaš Chicago Bullsa nedavno je postao američki državljanin, što je objavila Služba za državljanstva i imigraciju SAD.

"Radosna ceremonija naturalizacije postala je još posebnija pošto je igrač Chicago Bullsa Nikola Vučević položio zakletvu i postao novi državljanin SAD. Dobrodošao u američku porodicu", istakli su iz Službe za državljanstva i imigraciju SAD.

[RELATED]1841516778330996937[/RELATED]

Iz resora Danila Šaranovića, odgovarajući na pitanje da li će Vučeviću oduzeti državljanstvo, kazali su da će protiv svih za koje se utvrdi da pored crnogorskog posjeduju i državljanstvo druge države pokrenuti postupak njegovog gubitka po sili zakona, prenijele su Vijesti.

"MUP će za sva lica za koja se utvrdi da su dobrovoljno stekla, pored crnogorskog državljanstva i državljanstvo druge države nakon 3. juna 2006. godine, shodno članu 24 stav 4 Zakona o crnogorskom državljanstvu, po službenoj dužnosti pokrenuti postupak gubitka crnogorskog državljanstva po sili zakona", ističu iz MUP-a Crne Gore.

Na pitanje da li je objava i fotografija na društvenim mrežama dovoljan dokaz da Vučević ostane bez pasoša, iz Šaranovićevog resora rekli su da će nakon izvršenih provjera informacije da je košarkaš pored crnogorskog stekao "državljanstvo druge države i prikupljenih činjenica, odnosno dokaza (uvjerenje o državljanstvu druge države, rješenje o sticanju tog državljanstva i izvod iz matične knjige rođenih s konstatacijom i datumom sticanja drugog državljanstva), preduzeti dalje radnje u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i Zakonom o crnogorskom državljanstvu".

Jedan od uslova igranja za neku reprezentaciju je i državljanstvo te države.

U sportu nije rijetka pojava naturalizovanja igrača pa su po tom osnovu neki crnogorski sportisti nastupali za Srbiju, Kosovo, Španiju, Gruziju, Katar, Indoneziju...