Konfuzan pravilnik
223

Hoće li Sarajevo biti kažnjeno jer je završilo meč s Posušjem bez U21 igrača? Evo zašto ne bi trebalo

E. B.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Nogometaši Sarajeva i Posušja su sinoć na Koševu remizirali rezultatom 2:2, no mnogo se prašine podiglo oko situacije sa samog kraja utakmice kada je crveni karton dobio nogometaš Bordo tima Nidal Čelik.

Čelika je, nakon intervencije iz VAR sobe, pozvao glavni sudija susreta Dražen Marić i pokazao mu crveni karton zbog namjernog udaranja laktom u glavu protivnika, te je Sarajevo susret završilo sa deset igrača.

Iako se do posljednjeg sudijskog zvižduka nakon što je Čelik napustio travnjak igralo još samo nekoliko sekundi, tehnički gledano Sarajevo nije od početka do kraja utakmice imalo na terenu igrača "zaštićenog godišta", odnosno U21 igrača. Podsjetimo, Čelik je u trenutku prije isključenja bio jedini U21 igrač na travnjaku u dresu Sarajeva.

Član 27. Propozicija takmičenja WWIN lige BIH i završnice Kupa BiH se odnosi na prava nastupa igrača na utakmicama, a četiri rečenice u njemu se odnose na igrače "zaštićenih godišta".

"U zapisniku svaka ekipa mora imati najmanje 3 (tri) igrača mlađa od 21 (dvadesetjedne) godine starosti, a 1 (jedan) od igrača do 21 (dvadesetjedne) godine starosti mora biti u igri cijeli tok utakmice. U suprotnom klub snosi takmičarske i disciplinske posljedice. Ovi igrači moraju biti državljani BiH. Za takmičarsku sezonu 2024/25, igrači mlađi od 21 godine života smatraju se igrači rođeni 1. 1. 2003. godine i mlađi", stoji u Propozicijama takmičenja.

Ukoliko se strogo gledaju Propozicije, činjenično stanje je da Sarajevo od prve do posljednje sekunde utakmice nije imalo konstantno na terenu U21 igrača, a shodno tome bi trebalo biti kažnjeno, odnosno susret bi bio registrovan službenim rezultatom 3:0 za Posušje.

No, mnogo je izglednije i realnije da Bordo tim prođe bez ikakve kazne jer se u Propozicijama takmičenja nigdje ne navodi situacija kakvu smo vidjeli na Koševu.

Naime, trener Sarajeva Zoran Zekić je prije Čelikovog isključenja izvršio svih pet izmjena, te nije ni imao načina u igru ubaciti U21 igrača umjesto jednog od "starijih" kako bi ispoštovao pravilo da od prve do posljednje sekunde na terenu mora biti igrač "zaštićenog godišta". Tako je Sarajevo završilo susret sa deset nogometaša, svih preko 21 godine.

Iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine su za Klix.ba potvrdili da će Takmičarska komisija održati sjednicu tokom naredne sedmice, no nisu željeli prejudicirati odluku koja će biti donesena, vjerovatno upravo zbog toga što u Propozicijama takmičenja nije objašnjeno šta se dešava kada U21 igrač dobije crveni karton.

No, ukoliko se zaista desi da Sarajevo bude kažnjeno, to bi povuklo za sobom mnoštvo pitanja.

Jedno od njih je to da treneri neće smjeti izvršavati svih pet izmjena tokom utakmice, već čuvati posljednju čak i za posljednje sekunde u slučaju da im U21 igrač bude isključen.

Drugo, ono što bi baš narušilo integritet sporta, je da bi se mogla desiti situacija da trener ekipe koja gubi sačeka da protivnički strateg napravi svih pet izmjena, i onda da njegovi igrači s namjerom povrijede jedinog U21 igrača protivnika, što bi značilo i pobjedu službenim rezultatom, što sasvim sigurno ne bi bilo u duhu fair-playa.

Možda bi jedno od najboljih rješenja za izbjegavanje ovakvih nedoumica bila jednostavna promjena formulacije kada je u pitanju "zaštićeno godište", te da se jednostavno stavi da je na terenu dozvoljeno maksimalno deset nogometaša koji su stariji od 21 godine.