Utakmica 3. kola
64

Hrvatska savladala Škotsku i napravila veliki korak ka četvrtfinalu Lige nacija

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Hrvatske pobijedili su u Zagrebu u trećem kolu Lige nacija selekciju Škotske rezultatom 2:1 i tako napravili važan korak ka plasmanu u četvrtfinale s jedne od dvije prve pozicije u grupi 1 elitnog ranga.

Domaći igrači bili su nadmoćniji rival u prvom poluvremenu, ali nepažnja u odbrani kažnjena je u 33. minuti. Nekoliko nespretnih reakcija hrvatskih nogometaša lopta je došla do Christieja koji je šalje u mrežu za šok na Maksimiru.

Ipak, slavlje gostiju trajalo je svega tri minute. Perišić je uposlio Matanovića koji se dobro snalazi i rutinski šalje loptu u suprotni donji ugao gostujućeg gola za izjednačenje. Ujedno je 1:1 bio i rezultat prvog poluvremena.

U drugom poluvremenu se igralo znatno ofanzivnije, a pogotovo se to odnosilo na domaće igrače koji su na sve načine pokušavali doći do preokreta.

Do njega su i stigli u 70. minuti kada je Kramarić lijepo pogodio za veliko slavlje domaćih navijača na Maksimiru. Škotska je do kraja utakmice jalovo napadala u nadi da pokušaju doći do izjednačenja pa je ostalo konačnih 2:1 za Vatrene. Inače, Škotska je petoj minuti sudijske nadoknade uspjela postići pogodak preko Adamsa, ali je on bio poništen nakon gledanja VAR-a zbog ofsajda.

Hrvatska se sada izjednačila na prvom mjestu grupe 1 elitnog ranga Lige nacija s Portugalom. Obje selekcije imaju po šest bodova, ali Portugal će svoj meč trećeg kola odigrati kasnije s Poljskom. Škotska je bez bodova. U narednom kolu Hrvatska gostuje Poljskoj, dok će Škotska ugostiti Portugal.

Rezultat i strijelci:

Hrvatska - Škotska 2:1 (Matanović 36', Kramarić 70' - Christie 33')

Tabela: