Stižu im i tužbe
15

Husićev vapaj nakon preuzimanja Slobode: Ne može gore, pod ugovorom ljudi koji dana nisu bili u klubu

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Azmir Husić je izabran za novog predsjednika FK Sloboda, ali tu funkciju još nije preuzeo. To bi trebao učiniti u narednim danima, nakon što u potpunosti sagleda stanje u klubu. Otkrio je da je trenutno stanje izuzetno teško, račun je blokiran, dugovanja su višemilionska, a tužbe im svakodnevno pristižu.

Skupština Fudbalskog kluba Sloboda na posljednjoj sjednici je izabrala novog predsjednika "Crveno-crnih", a riječ je o Azmiru Husiću. Na današnjoj konferenciji za medije on je kazao da ugovor još uvijek nije potpisao, a to bi trebalo uslijediti u narednim danima, nakon što u potpunosti sagleda situaciju.

"Od sjednice skupštine na kojoj sam izglasan za predsjednika kluba, uzeo sam sebi dodatno vrijeme kako bih ušao u stanje u Slobodi, a prije nego u konačnici stavim svoj potpis kojim pristajem na funkciju. Slobodu ću preuzeti, ali ću javnost obavjestiti u kakvom stanju sam je preuzeo", kazao je Husić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Prema dosad utvrđenim činjenicama, Husić navodi da se Sloboda nalazi u najtežem stanju.

"Stanje u Slobodi ne može biti gore u svim segmentima, ona je u jednoj veoma teškoj situaciji, ali nisam ovdje da kukam. Danas imamo Slobodu koja sportski na tabeli stoji veoma loše, finansijski račun joj je blokiran i ima više miliona dugova", istaknuo je Husić.

Nekoliko minuta nakon što je izglasan za predsjednika, Husić kaže da je Sloboda dobila pozive za potraživanja dugovanja.

"Neko traži 11, neko pet, deset, pedeset ili 150 hiljada KM. Jedna od tužbi se odnosi na više desetina hiljada maraka od nekakvih supruga i sestara koje ovdje nisu obavile niti jedan radni dan, a ugovori postoje. Te osobe ne žive uopće u Tuzli. Iskreno, frapirani smo, a nakon što smo ušli dublje u detalje vidjeli smo da toga ima još", tvrdi Husić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Istaknuo je da je račun blokiran između ostalog i zbog nekadašnjih "prijatelja Slobode", koji su došli kako bi u klubu radili volonterski, a na kraju su ispostavljali fakture i tužbe koje su dobijali na sudu.

"Valjda se to tako radi – dok si u klubu radiš i šutiš, a nakon što odeš onda ispostaviš fakturu i tužiš", dodao je Husić, istaknuvši da je činjenično stanje teško utvrditi zbog "sakrivanja papira po ladicama".

Mišljenja je da dobro treba kazniti one koji su Slobodu doveli u aktuelno stanje.

"Treba ih kazniti tako što im se nikada neće dozvoliti da im Sloboda dođe u ruke ponovo te da rade ono što hoće", smatra Husić.

Tokom protekle subote je imenovan i novi predsjednik skupštine tuzlanskog kluba, a riječ je o Nedžadu Biješoviću.